Al ruim 10 jaar onderzoeken en ontwikkelen we samen met onderzoekers en leraren hoe wetenschap en technologie het beste kan worden ingebed in de onderwijspraktijk.
In een hoog tempo volgen nieuwe ontwikkelingen elkaar op en de technologische wereld verandert snel. Om kinderen goed voor te bereiden op de technologische samenleving van nu en de toekomst is onderwijs in Wetenschap & Technologie (W&T) essentieel. W&T leert kinderen de vaardigheden om hun omgeving te begrijpen en hierin te functioneren.
Bovendien speelt het in op de maatschappelijke vraag naar technisch geschoolde medewerkers die in de toekomst alleen maar zal toenemen. Veel kinderen en hun ouders hebben door stereotype, vaak negatieve en zelfs foutieve beeldvorming ten onrechte de indruk dat deze sector geen toekomst biedt of niet aansluit bij de talenten van een kind. Terwijl er juist een grote diversiteit aan toekomstmogelijkheden is, op alle niveaus! Techniek en technologie zijn ten slotte niet meer weg te denken uit welke beroepsgroep dan ook! Bij onderwijs in W&T krijgen kinderen volop de kans hun talenten te herkennen en verder te ontwikkelen!
Steeds meer scholen organiseren activiteiten en projecten waarin de leerlingen op een onderzoekende en ontwerpende manier aan de slag gaan met Wetenschap en Technologie (W&T). Het is echter niet eenvoudig om W&T ook een structurele plek te geven in het curriculum. W&T lijkt complex en lang niet alle leerkrachten voelen zich er comfortabel bij. Bovendien zijn er vele wegen die naar Rome leiden; kies dan maar eens de juiste route!
Gelukkig zijn er diverse W&T experts die jullie team met behulp van het W&T Kompas kan helpen. Je krijgt zicht op wat er allemaal al gebeurt in jullie school op het gebied van W&T. Daarnaast helpt de W&T expert jullie om passende en realistische ontwikkeldoelen te formuleren die aansluiten bij jullie visie, schooldoelen en mogelijkheden. Belangrijk is dat jullie als schoolteam samen besluiten welke keuzes gemaakt worden.
Het W&T Kompas is een kort begeleidingstraject dat bestaat uit vier onderdelen:
Nadat een traject is afgerond kan het kompas ook worden ingezet als (zelf-)evaluatie-instrument en kan een nieuwe cyclus worden gestart waarin weer nieuwe doelstellingen worden gekozen.
Wil je graag aan de slag met het W&T Kompas op jouw school? Of zou je een training willen volgen tot W&T expert waarna je zelf het W&T Kompas af kunt nemen op de scholen binnen jouw bestuur of stichting?
Mail naar m.m.krakers@saxion.nl voor meer informatie.
Het W&T Kompas gebruiken om zicht te krijgen op W&T onderwijs binnen de school is een mooie eerste stap. Maar om echte duurzame inbedding te garanderen heb je binnen een schoolbestuur één of meerdere W&T experts nodig die één of twee dagen per week gefaciliteerd worden om scholen binnen het bestuur te begeleiden. De W&T expert vormt een belangrijke schakel tussen het W&T netwerk van aanbieders en deskundigen aan de ene kant en de scholen en het schoolbestuur aan de andere kant.
Diverse schoolbesturen hebben inmiddels leerkrachten door TechYourFuture op laten leiden tot W&T experts in het basisonderwijs. Binnen de meeste schoolbesturen zijn al leraren met passie voor W&T maar bovenal kennis, expertise en ervaring. Wij weten uit ervaring dat het werkt om hen de kans te geven hun kennis te delen zodat alle scholen binnen de stichting hiervan kunnen profiteren.
De door ons opgeleide Interne W&T experts:
Deze afbeelding visualiseert het sterke netwerk waarbinnen TechYourFuture acteert. Ook zie je hier binnen welke schoolbesturen bij Interne W&T experts hebben opgeleid.
Alleen ben je sneller maar samen kom je verder – Investeren in netwerken
Gelukkig staat in Oost-Nederland het belang van W&T steeds minder ter discussie. Wat echter wel leeft is de vraag hoe W&T op een effectieve wijze ingebed kan worden in de scholen. In de afgelopen jaren is door TechYourFuture veel onderzoek gedaan naar de effectieve implementatie van W&T in het primair onderwijs. Bovendien is geïnvesteerd in het opleiden van experts en het samenbrengen van vele kansrijke initatieven. Dit heeft geleid tot een groeiend netwerk waarin scholen, schoolbesturen, W&T experts, aanbieders, bedrijven en overheden met elkaar samenwerken om W&T structureel onderdeel te maken van het onderwijsaanbod in iedere school!
In dit boekje lees je het boeiende verhaal van diverse W&T-hoofdrolspelers uit de regio Enschede die in de afgelopen jaren actief zijn of zijn geweest bij de implementatie van W&T in het onderwijs. Samen bespreken zij hoe diverse ontwikkelingen, initiatieven, keuzes, maar vooral goede – gelijkwaardige – samenwerking in de afgelopen jaren hebben geleid tot het levende netwerk zoals dat er nu is. In Enschede weten scholen, bedrijven, instellingen en gemeente elkaar te vinden in de gezamenlijke ambitie goed en inspirerend W&T onderwijs te kunnen bieden aan alle leerlingen.
Naast deze Enschedese ‘good practice’ worden in het handzame boekje praktische tips gegeven die waardevol zijn voor andere organisaties en netwerken die een stap willen zetten op het gebied van W&T door de samenwerking te zoeken met andere netwerken!
Tijdens het proces van de profielkeuze van de leerlingen in het VO kunnen talentgerichte loopbaangesprekken gevoerd worden. Deze gesprekken geven leerlingen inzicht in de mogelijkheden die een technische beroepskeuze voor hen te bieden heeft. Het lijkt erop dat leerlingen zich niet verbonden voelen met deze sector, er mogelijk verkeerde beelden van hebben of wellicht ook niet alle mogelijkheden hebben ervaren of overwogen.
In de publicatie: ‘Talentgerichte Loopbaangesprekken’ lees je meer over het belang van ervaring en reflectie in dialoog en hoe je loopbaangesprekken kunt ontwerpen en borgen in je school. Het bordspel: ‘Hack Your Future’ biedt de mogelijkheid om samen met klasgenoten in gesprek te gaan over jouw talenten en interesses om zo een beter beeld te krijgen over: welke beroepskeuze sluit aan bij waar ik goed in ben?