Wat is de optimale match tussen mens en technologie in zorg- en welzijnswerk?

Wat is de optimale match tussen mens en technologie in zorg- en welzijnswerk?

27 Nov 2020

Het dagelijks werk van professionals in zorg en welzijn verandert door de inzet van technologie. Nu al, maar zeker in de toekomst. Wat betekent dit voor de manier waarop deze professionals opgeleid of bijgeschoold moeten worden? Hoe zorgen we ervoor dat hun werk aantrekkelijk blijft, ondanks of misschien wel dankzij technologie? Saxion-lectoren Marjolein den Ouden en Stephan Corporaal vertellen hoe Saxion en TechYourFuture daar, met een groot aantal samenwerkingspartners, de komende jaren breed onderzoek naar gaan doen.

“We zien dat er druk komt te staan op zorg- en welzijnsprofessionals. Dat ze het regelmatig lastig vinden om met nieuwe technische toepassingen te werken,” zegt Marjolein den Ouden, lector Technology, Health & Care. ”Bijvoorbeeld omdat de technologie niet goed aansluit bij hun dagelijks werk, omdat hun opleiding daar destijds nooit in had kunnen voorzien. Of omdat professionals een ander beeld hadden bij het werk in de praktijk én omdat die praktijk qua technologie razendsnel verandert. Het is dus niet gek dat we met elkaar deze maatschappelijke uitdaging hebben om daar antwoorden op te vinden.”

Impact op het veranderen van de beroepsgroep

Het komende jaar coördineren Marjolein en Stephan de eerste fase van twee TechYourFuture-onderzoeken die vormgegeven worden in een breed consortium van samenwerkingspartners vanuit onderzoek, het onderwijs en de zorg- en welzijnssector. “We starten met een brede pilot-studie binnen het mbo, hbo én het master-onderwijs, samen met ROC van Twente en Windesheim. Daarin onderzoeken we twee technologieën die echt impact hebben op het veranderen van de beroepsgroep,” vertelt Marjolein.

De uitgebreide versie van dit nieuwsbericht is gepost op de website van Saxion.

Meer informatie over het project lees je op de website van TechYourFuture.