Maatschappelijke vraagstukken in de klas

Maatschappelijke vraagstukken in de klas

27 Sep 2019

“Hoe kunnen we de productie van onze kleding eerlijker en schoner maken?”

Vraagstukken als deze stimuleren leerlingen om na te denken over de rol die techniek speelt in onze samenleving. Wil jij in jouw klas techniek, burgerschap en creativiteit met elkaar combineren? Dat kan!

Gastlessen over duurzame textiel

Roos Herder, ambassadeur bij TechYourFuture, zet zich met de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) in voor duurzame mode. De Stentor interviewde haar over haar motivatie om dit jaar als regiomanager de organisatie in Zwolle op zich te nemen. Zo vertelt Roos “We willen bezoekers niet met duurzaamheid in het gezicht slaan. Maar mensen weten vaak van niets.” Roos studeerde Fashion and Textile Technologies op Hogeschool Saxion en won de Saxion Ondernemers Award voor haar afstudeerproject. Het liefst combineert ze haar creativiteit met maatschappelijk-technologische vraagstukken, zoals vervuiling in de mode-industrie. In haar rol als ambassadeur bij TechYourFuture inspireert Roos ook graag leerlingen met haar verhaal over duurzame mode, en welke rol techniek hierbij speelt. Hiervoor geeft ze, net als de andere ambassadeurs, gastlessen op scholen en gaat ze in gesprek met jongeren over passies, techniektalent en het technische werkveld vanuit hun eigen ervaringen. Nieuwsgierig geworden? Lees op onze website meer over de ambassadeurs van TechYourFuture, en vraag (kosteloos) een gastles aan!

Burgerschapsonderwijs

Wil je zelf aan de slag in je onderwijspraktijk met maatschappelijk-technologische vraagstukken? Dan sluit de aanpak van Bèta Burgerschap hier goed bij aan. In deze aanpak en gaan leerlingen aan de slag met vraagstukken die aansluiten bij hun belevingswereld. Hierbij leren leerlingen zich in te leven in verschillende betrokken partijen (actoren), doen ze bèta en technologische kennis op en leren ze groepsgewijs een beslissing te nemen over een oplossing. In december 2019 komt een nieuw praktijkboek uit waarin je aan de hand genomen om de aanpak stapsgewijs te integreren in je onderwijspraktijk. Vraag deze vóór 1 december aan via info@techyourfuture.nl; je ontvang het digitale boek dan gratis!