Terugblik TechYourFuture Mini Symposium Robotica

Terugblik TechYourFuture Mini Symposium Robotica

6 Oct 2022

In samenwerking met Hogeschool Windesheim en TechYourFuture heeft de TU Delft op 28 september 2022 een minisymposium Robotica voor het primair- en voortgezet onderwijs georganiseerd op de campus van de TU Delft.

Terugblik deel 1, robotica, onderzoeksresultaten en maatschappelijke toepassingen

Bekijk hier de presentatie van Chris Verhoeven, associate professor TU Delft Robotics Institute, over robotica in de maatschappij. Hij sprak over wat een robot nou eigenlijk is en kwam tot de conclusie dat robots erg op dieren lijken. De presentatie van Hanno van Keulen over het TechYourFuture project Robowijs vind je hier. In dat project is onderzocht hoe de sociale en technische vaardigheden van kinderen (9-13 jaar) met een stoornis in het autismespectrum bevorderd kunnen worden. De onderzoekers en betrokken leerkrachten lieten leerlingen een robot programmeren (Lego Mindstorms) om boodschappen te doen in een supermarkt, gesimuleerd door zelf een plattegrond te tekenen en daarin enkele ‘challenges’ te tackelen. Een van de conclusies van dit onderzoek is dat de leerlingen door te werken met de robot-opdrachten meer interactie hebben met elkaar. Meer informatie over het onderzoek kun je hier lezen. Tenslotte gaf Rianne van den Berghe een toelichting over haar onderzoek met de voorleesrobot die een boek kan voorlezen in verschillende talen. 

 Terugblik deel 2, rondleiding en workshops

In het tweede deel van de middag verzorgde directeur Michael van der Meer een rondleiding door het TU Delft Science Centre en demonstreerden de workshophouders verschillende robots en de toepassingen daarvan voor het onderwijs. Zo demonstreerde Martin Klomp van het Robotics Institute TU Delft de zelf ontworpen modulaire onderwijsrobot Mirte; presenteerden docenten van het Leo Kanner College het vakoverstijgende project “simulatie van een verkeersplein” die zij met behulp van programmatuur en ondersteuning van Texas Instruments hebben ingericht. Met de workshop Minecraft kan je in een Minecraft omgeving, die ontworpen is door onderzoekers en studenten van de TU Delft, leren programmeren. De Minecraftomgeving en informatie over hoe deze te gebruiken is voor leerlingen vind je via deze link.

Meer weten?

Het plenaire deel van de bijeenkomst is hier online terug te zien.