24 Nov 2022
Op woensdagmiddag 23 november vond het laatste event plaats van de reeks van het Festival ‘Leven Lang Ontwikkelen’ waarbij TechYourFuture verschillende projecten in de spotlight zette in samenwerking met haar kernpartners.
Tijdens dit laatste event voor bedrijven én onderwijs waren we te gast bij het ROC van Twente met als thema: ‘De Innovatiekracht van het MBO’ Tijdens dit event gingen we langs bij verschillende vakgebieden (zorg en technologie, installatietechniek, mechatronica) om tijdens de workshops te zien hoe zij innovaties inbrengen in het (mbo-)onderwijs en werk. Om zo niet alleen geïnspireerd te worden, maar ook concrete handvatten aangereikt te krijgen om dit in de eigen praktijk toe te passen.
Zorg en Technologie
Technologie wordt steeds vaker ingezet in de gezondheidszorg en het sociaal domein. Denk aan begeleiding op afstand, ook wel blended-care. Een mooie maar ook noodzakelijk ontwikkeling. Enerzijds geeft blended care meer vrijheid én verantwoordelijkheid aan patiënten/cliënten en kan het tot minder fouten én meer efficiëntie leiden bij professionals. Anderzijds is het verlies van face-to-face contact moeilijk voor professionals en bovendien moeten ze vertrouwen op de technologie.
Tijdens de workshop 'Technologie: niet van toepassing?!’ liet Marjolein den Ouden (ROC van Twente/ Hogeschool Saxion) ons zien hoe mbo-, hbo- en hbo-master studenten begeleiding op afstand ervaren. Waar liggen kansen en wat ervaren zij als lastig? Denk bijvoorbeeld aan kennis over het proces, willen weten hoe het werkt en afstemming met collega’s.
Lees hier de interviews over dit project.
Learning communities in de installatiebranche
We willen het allemaal; innovatieve (toekomstige) medewerkers die komen met slimme oplossingen. Die actief kennis en ervaringen uitwisselen met anderen en zo tot nieuwe ideeën komen. Dat geldt voor het wo- en hbo, en misschien nog wel meer voor het mbo. Maar hoe zorg je dat dit ook realiteit wordt (en blijft)? En vooral ook, hoe kunnen opleidingen en bedrijven dit sámen aanpakken? Het werken in learning communities wordt gezien als een veelbelovende werkwijze om dit leven lang ontwikkelen te stimuleren.
In de workshop: ‘Learning communities om leren en werk dichter bij elkaar te brengen’ liet Mirte van Disberg (Hogeschool Saxion/ TechYourFuture) zien hoe deze learning communities in de installatiebranche eruitzien. Met concrete voorbeelden en tips over wat wel (én wat juist niet) werkt. En aansluitend daarop concrete handvatten om deze learning communities samen effectief vorm te geven.
Bekijk hier de praktijkpublicatie van Gas Erop! Learning communities in de installatiebranche.
RoboTAO; de weg naar samenwerken met cobots
De collaboratieve robot neemt met storm plaats op de vloeren van MKB-bedrijven. Iedereen is geïnteresseerd, maar weinig weten precies hoe met deze ontwikkeling om te gaan. Om die reden is het RoboTAO-project opgericht. Gedurende de afgelopen 3 jaar is dit probleem in samenwerking tussen mbo, hbo en het bedrijfsleven op bijna organische wijze omgezet in pratische producten die zowel op het gebied van scholing als op het gebied van implementatie werkbare oplossingen bieden.
In deze workshop lieten Lisa Winkelman (Hogeschool Saxion), Casper de Jong (Hogeschool Saxion/ TechYourFuture) en Hans Fokke (SMEOT) zien hoe cobot-implementatie en onderwijsontwikkeling in zijn werk gaat. Waarom is het zo waardevol om deze drie partijen bij elkaar te brengen? En wat zijn lessen en kant en klare producten voor alle partijen die vergelijkbare samenwerkingen op willen zetten?
Bekijk hier de praktijkpublicaties van RoboTAO en techniekimplementatie.