24 Feb 2020
Tijdens de eerste netwerkbijeenkomst van het project ‘Sleutelen aan een proactieve leercultuur’ (13 februari jl.) waren we te gast bij het bedrijf Bredenoord in Apeldoorn. Diverse mkb bedrijven en partners van het project kwamen bij elkaar om praktijkervaringen te delen en door te praten over de vraag: Hoe geef je vorm aan een pro-actieve leercultuur in het mkb?
Als eerst verzorgde projectleider Joost van der Weide een update over het project. Hij ging in op het verloop van de interviews bij diverse bedrijven afgelopen najaar en heeft een doorkijkje gegeven naar het vervolg en de projectactiviteiten van komend jaar. De contouren van de leercultuurscan werden geschetst en er werd aangegeven op welke wijze mkb-bedrijven een individueel ontwikkeltraject kunnen volgen om de leercultuur in het bedrijf aan te jagen of te verbeteren. Vervolgens presenteerden drie mkb-bedrijven hun succeservaringen met leren en ontwikkelen op de werkvloer:
- Monica Ubas (HR) nam de deelnemers mee in de wereld van www.vanlente.nl en ging in op de waarde van psychologische leercondities op de werkvloer en op het inzetten van een diverse werknemerspopulatie.
- Tom Oosterman (HR) van www.brinkclimatesystems.nl ging in op het leren en samenwerken in de organisatie en de belangrijke rol die teamleiders daarbij vervullen.
- Gerko Dubbink (Manager Service) van Powerspex lichtte het ‘open huis van de werkplaats’ toe, zoals dat bij www.powerspex.nl zijn beslag krijgt.
Ook in de tafelsessies daarna werden er volop ‘good practices’ met elkaar gedeeld. Zo heeft het ene bedrijf een eigen leerschool. Het andere laat ervaren werknemers de jongeren begeleiden in een soort meester-gezel constructie. Weer een ander biedt op zaterdag jongeren een bijbaantje aan in hun bedrijf om zo hun toekomstig personeel te kweken. Nog een ander bedrijf start elke week op met het bespreken van de (leer)ervaringen en de plannen van de medewerkers.
We kunnen terugkijken op een goede en inspirerende middag waarbij veel van en met elkaar geleerd en besproken is. In het vervolg gaan enkele bedrijven in een ontwikkeltraject aan de slag met het invullen van de leercultuurscan en daaropvolgende werktrajecten. Ook zullen learning communities opgezet worden.
Meer weten?
Mocht je geïnteresseerd zijn in meer ’good practices’ rondom het thema leren en ontwikkelen in het mkb, dan is het handig om de website van TechYourFuture in de gaten te houden. Binnenkort volgt een praktijkboek over het ‘leren in het mkb’. Wil je meer weten over het project, bekijk dan de projectpagina, neem contact op met dr. Joost van der Weide (projectleider; j.vander.weide@windesheim.nl), of schrijf je in voor onze netwerkgroep aantrekkelijk werkgeverschap in de techniek.