Kennis uit onderzoek: vrouwen behouden voor ICT

Kennis uit onderzoek: vrouwen behouden voor ICT

Technische bedrijven zijn naarstig op zoek naar goed opgeleide medewerkers. Tegelijk is sprake van een hoge uitstroom uit de techniek, met name van vrouwen. In het project - Vrouwen behouden voor techniek - is kennis verzameld over de factoren die de uitstroom van vrouwen in bèta en techniek beïnvloeden en over de interventies die effectief bijdragen aan het behouden van vrouwen. Hier vindt u de publicaties van dit project en onderaan vindt u de link naar de toolbox.

De publicaties gaan in op de achterliggende oorzaken van de hoge uitstroom van vrouwen uit de ICT. Er worden onder andere verschillende factoren besproken die de uitstroom beïnvloeden, en de bestaande (effectieve) interventies om vrouwen te behouden zijn in kaart gebracht. Met deze informatie is meer inzicht verkregen in hoe de ‘fit’ tussen vrouwen en het studeren of werken in een STEM-omgeving (zoals de ICT sector) er op dit moment uitziet, en vervolgens ook verbeterd kan worden.

Whitepaper

Lees hier meer over het Whitepaper ‘Vrouwen behouden voor ICT’ en vraag de publicatie aan.

Video

Waarom is het eigenlijk nodig om meer aandacht te besteden aan het behouden van vrouwen voor de ICT? Bekijk de video ‘Hoe behouden we vrouwen in de ICT?’ waarin kort en duidelijk wordt ingegaan op de vraag waarom vrouwen de ICT-sector verlaten.

Infographics

Ook zijn er twee infographics gemaakt over het onderzoek:

Publicaties

De volgende publicaties zijn verschenen rondom de toolbox 'Gender include IT':

  • Van der Zee, S., Rouweler, M., De Vries, S., Oosterkamp, C., Voordouw, A., & Strijker, I. (2018). Ontwikkeling toolbox om vrouwen voor STEM te behouden.OnderwijsInnovatie, december.
  • Van der Zee, S., Rouweler, M., Harmsen, A., & Van Aalderen, S. (ingediend). De impact van interventies gericht op de retentie van vrouwen in de STEM-velden. Tijdschrift voor Hoger Onderwijs.
  • Voordouw, A.M (2019). ‘Gewoon in mensen denken’ vergt tijd. Dagblad Trouw, 15-02-2019.
  • De Vries, S., Strijker, I., Van der Zee, S., (2022). Vier interventies kunnen uitstroom vrouwen in de ICT tegengaan. Vakblad Projectmanagement, maart. (vanaf pagina 10).

Praktische tools en werkwijzen

Het project heeft ook een toolbox 'Gender Include IT' opgeleverd met een bijbehorend interview. 

Ga naar informatie over de toolbox