Kennis uit onderzoek: Gas erop! Leergemeenschappen in de installatiebranche

Kennis uit onderzoek: Gas erop! Leergemeenschappen in de installatiebranche

 

Installatietechnische bedrijven opereren door de energietransitie meer dan ooit in de innovatieve voorhoede. Zij hebben een grote behoefte aan goed opgeleide technici met praktisch toepasbare kennis. Echter, de realiteit is dat het technisch HBO momenteel opleidt voor een werkveld dat innovatief vaak al verder is dan wat het curriculum van de opleidingen biedt. En waar kunnen hun huidige werknemers terecht om snel en doelgericht bij te scholen? Het project Gas erop! Samen werken aan de energietransitie richt zich vooral op reskilling en upskilling van ervaren medewerkers binnen een installatietechnisch bedrijf. Het project heeft eind 2019 een NWO subsidie ontvangen. Dit hoofdonderzoek is in mei 2020 van start gegaan.

De installatiebedrijven wilden echter niet wachten op de toekenning van NWO, maar meteen starten. Daarom is in juli 2019 vanuit TechYourFuture een vooronderzoek Gas erop!  Leergemeenschappen in de installatiebranche gestart naar leergemeenschappen in de installatiebranche. Het doel van de voorverkenningen is het verder uitdiepen van ontwerpprincipes van een learning community, de ontwikkeling van een prototype en scenario’s en het samen met de bedrijven starten van een aantal pilots om te komen tot een proof-of-concept. Naast specifieke kennis en inzichten voor de installatiebranche en voor TechYourFuture over hoe leren, werken en innoveren verbonden kan worden heeft dit vooronderzoek ook scenario’s voor learning communities opgeleverd die kunnen worden ingezet in andere technische sectoren.

Downloads

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven over het project worden op deze pagina geplaatst. Wil je de nieuwsbrief direct in je mail ontvangen dan kan je je hier inschrijven voor de nieuwsbrief over innovatieve leerarrangementen in de installatietechniek. 

LinkedIn

Voor dit project is een LinkedIn-pagina aangemaakt. Middels deze pagina worden belangstellende op de hoogte gehouden van nieuws en actualiteiten rondom dit project.

Publicatie

In de publicatie 'Gas erop! Ontwerpprincipes van learning communities als aanjager voor de energietransitie' wordt toegelicht hoe we samen met de bedrijven zijn gekomen tot het ontwerp, worden de ontwerpprincipes geconcretiseerd en laten we met een praktijkvoorbeeld zien hoe een learning community kan worden vormgegeven

Vul hier je gegevens in en je ontvangt direct de gratis digitale versie van "Gas erop! Ontwerpprincipes van learning communities als aanjager voor de energietransitie" in je mailbox. Liever een gedrukte versie? Dit kun je aanvinken in het formulier. Deze is te verkrijgen tegen kostprijs (€4,45 excl. BTW, excl. verzendkosten).