Labels:
Leven lang ontwikkelen
Stressvolle werkomstandigheden, onderbezetting en toenemende zorgcomplexiteit bedreigen zowel de zorgkwaliteit als de opleiding van verpleegkundigen. Dit leidt tot een tekort aan goede stageplaatsen en onvoldoende begeleiding voor stagiaires. Interviews met werkbegeleiders van het Isala ziekenhuis in Zwolle hebben laten zien dat zij knelpunten ondervinden bij het begeleiden van mbo- en hbo-V-stagiaires. Ze ervaren onder andere: te weinig gezamenlijke leerervaringen, ongestructureerde begeleiding, moeite met het geven van duidelijke feedback en een vermindering in kennis en houding van studenten in vergelijking met vroeger.
Technology-Based Simulation Learning (TBSL), zoals een immersive room of VR-brillen, kan helpen om deze problemen op te lossen wanneer het goed wordt toegepast tijdens de stage op de werkpek.
Hoewel TBSL al effectief is gebleken voor het leren van verpleegkundestudenten, is er nog weinig bekend over hoe het werkbegeleiders ondersteunt. De rol van docenten en wat nodig is voor TBSL in het onderwijs is goed onderzocht, maar wat dit betekent voor werkbegeleiders bij het begeleiden van stagiaires met TBSL is nog niet bestudeerd. Dit onderzoek richt zich daarom op het in kaart brengen van de veranderende taken en rollen van werkbegeleiders wanneer TBSL wordt gebruikt tijdens de stage. Ook wordt onderzocht welke vaardigheden werkbegeleiders nodig hebben om goed begeleiding te bieden. Inzicht in hoe werkbegeleiders geholpen kunnen worden in hun nieuwe rol zal bijdragen aan betere stagebegeleiding.
Doelstellingen
Voor dit doel wordt er een case study uitgevoerd over het gebruik van de HoloLens in Isala. Dit ziekenhuis is een van de weinige instellingen in de regio Zwolle waar al met TBSL wordt gewerkt.
De belangrijkste doelen zijn:
Onderzoeksaanpak
De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in een vakblad en gepresenteerd op een congres. Dit helpt om kennis te verspreiden over TBSL en de rol van werkbegeleiders in de zorg.
Verwachte resultaten
De verwachte resultaten van dit onderzoek zijn een beter begrip van de veranderende rol van werkbegeleiders en de vaardigheden die nodig zijn voor goede stagebegeleiding in het kader van TBSL. Dit zal uiteindelijk leiden tot een verbetering van de kwaliteit van de stagebegeleiding voor verpleegkundigen in opleiding.
Looptijd
Dit project wordt uitgevoerd in de looptijd van april 2025 t/m december 2025
A. (Anouk) Jansen
Onderzoeker Lectoraat ICT-Innovaties in de Zorg en Lectoraat Goed Leven met Dementie (Hogeschool Windesheim)L. (Lisa) Wolters-Kasperink
Opleidingsmanager en docent HBO-Verpleegkunde (Hogeschool Windesheim)R. (Richard) Evering
Hoofddocent Living Technology/ onderzoeker (Hogeschool Saxion)Dr. E. N. (Niek) Zuidhof
Associate Lector Mens, Werk & Technologie (Hogeschool Saxion)I. (Inge) Pool
Manager beroepsontwikkeling zorgprofessionals en onderzoeker (Isala Ziekenhuis)J. (Jasen) Hashem
CoFounder TrueSim | Simulation creator and facilitator | Intensive Care NurseB. (Bart) Hegeman
Opleidingsmanager (Deltion College)C. (Carolina) Bleumer
Teamleider mbo verpleegkunde (Landstede)M. (Marian) Soepenberg-Zwanepol
Innovatief verbinder (Landstede)