Praktijkspecialist STEAM: verbinden van 3 lijnen STO Twente

Praktijkspecialist STEAM: verbinden van 3 lijnen STO Twente

30 Mar 2021

STO Twente focust onder andere op een betere aansluiting po-vo-mbo, de Technolabs en professionalisering van docenten. Maar hoe inspireer je leerkrachten uit het basisonderwijs (po) en docenten uit het voortgezet onderwijs (vo) om samen te werken vanuit verbinding en doorlopende leerlijnen? De opleiding praktijkspecialist STEAM is speciaal hiervoor ontworpen in samenwerking met verschillende STO regio’s en TechYourFuture. STEAM gaat binnen STO Twente als eerst gegeven worden in de subregio Enschede.

STEAM staat voor Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics. Anika Embrechts is onder andere hoofddocent/onderzoeker bij Hogeschool Saxion, onderzoeker bij TechYourFuture en projectleider duurzame integratie W&T: “Tijdens de maatwerkopleiding Praktijkspecialist STEAM leer je STEAM-onderwijs te ontwerpen. Je breidt je kennis en vaardigheden uit op het gebied van nieuwe technologische ontwikkelingen en onderzoekend en ontwerpend leren in je onderwijspraktijk. Naast onderwijs in je eigen klas of onderwijssituatie leer je stapsgewijs je collega-docenten mee te nemen in deze ontwikkeling. Jij zorgt er als coördinator en inspirator voor dat STEAM-onderwijs in het team wordt geïmplementeerd.” Po- en vo-docenten volgen de opleiding gezamenlijk en ontwikkelen samen nieuw onderwijs voor een doorlopende leerlijn.

Anika: “Met deze opleiding intensiveren we de doorstroom basisonderwijs (po) en voortgezet onderwijs (vo) en inspireren we de deelnemers om meer in verbindende leerlijnen te denken en samen te werken. Het is belangrijk dat docenten in het vo weten welke kennis en vaardigheden de leerlingen in het po vanuit W&T al hebben opgepikt. Met die inzichten kunnen de betrokken vmbo-scholen beter aansluiten met hun onderwijs en kiezen welke gave nieuwe technologie zij hun leerlingen presenteren.”

Het volledige bericht over de opleiding Praktijkspecialist STEAM is te lezen op de website van Sterk Techniek Onderwijs Twente.