Onderzoeksrapport Hybride Professionals in de techniek

Onderzoeksrapport Hybride Professionals in de techniek

Onderzoeksrapport van het vooronderzoek ‘Hybride professionals in de techniek: naar een sterke verbinding tussen het technisch beroepsonderwijs en het technisch bedrijfsleven’. Dit vooronderzoek, dat gesubsidieerd is door TechYourFuture, vond plaats in de periode november 2020 – juli 2021. 

Hybride professionals in de techniek combineren een baan in het technisch bedrijfsleven met een baan in het technisch beroepsonderwijs en zij kunnen op deze manier de onderwijs- en bedrijfscontext met elkaar verbinden.

In dit praktijkgerichte onderzoek zijn de onderzoekers ingegaan op (1) hoe hybride professionals als ‘boundary crossers’ het technisch bedrijfsleven en technisch beroepsonderwijs met elkaar verbinden en wat de waarde daarvan is, (2) hoe de school- en de bedrijfsorganisatie de positie van hybride professionals aantrekkelijk kunnen maken zodat zij een goede boundary crosser kunnen zijn en (3) hoe scholen en technische bedrijven kunnen samenwerken om hybride professionals aan te trekken en te behouden. In het onderzoek zijn 29 interviews uitgevoerd met hybride professionals en (hun) leidinggevenden in het onderwijs en het technisch bedrijfsleven. Ook hebben twee netwerkbijenkomsten met een brede groep geïnteresseerden en belanghebbenden plaatsgevonden.

Uit zowel de interviews als de netwerkbijeenkomsten komt de integrale meerwaarde van hybride professionals duidelijk naar voren. Toch zijn er ook een aantal knelpunten die het combineren van banen in een onderwijs- en bedrijfscontext lastig maakt voor hybride professionals. Dit onderzoek leidt tot drie concrete actiegebieden om het aantrekken en behouden van hybride professionals een stevige impuls te geven. In het volledige onderzoeksrapport is hier meer over te lezen.

Vul hier je gegevens in en je ontvangt direct de gratis digitale versie van het onderzoeksrapport ‘Hybride professionals in de techniek: naar een sterke verbinding tussen het technisch beroepsonderwijs en het technisch bedrijfsleven’ in je mailbox.