Werkbezoek Tweede Kamerleden Luc Stultiens en Jimme Nordkamp (GroenLinks-PvdA) aan Hogeschool Saxion

Op vrijdag 7 maart 2025 brachten de Tweede Kamerleden Luc Stultiens en Jimme Nordkamp een werkbezoek aan Hogeschool Saxion. Tijdens dit bezoek werd de bijdrage van Hogeschool Saxion aan een gezond en economisch vitaal klimaat in Twente en Oost-Nederland belicht, met speciale aandacht voor het opleiden en behouden van talent in de regio en het versterken van de innovatiekracht door praktijkgericht onderzoek. Jimme Nordkamp is oud-student van Hogeschool Saxion. Een deel van het programma werd bijgewoond door gemeenteraadsleden van de gemeente Enschede, Ahank Kano Tarah en Narda Teke-Bozkurt.

Het programma werd afgetrapt door een gesprek met Anka Mulder (voorzitter CvB), Suzan Koning (lid CvB), Janco Bonnink (directeur OSS) en Nico Kerssens (voorzitter CMR/docent). In het kader van de regionale samenwerking nam Fridse Mobach, lid CvB ROC van Twente, ook deel aan dit bezoek. Tijdens het gesprek werd stilgestaan bij het belang van stabiele en constante bekostiging door een veel groter deel dan nu te financieren op basis van vaste voet en minder afhankelijk te zijn van studentenaantallen. Alleen op deze manier kan Saxion een volwaardig opleidingsaanbod bieden passend bij onze regio. Daarnaast werd aandacht gevraagd voor het belang van aantrekken en behouden van internationaal talent voor de regio, de impact van bezuinigingen op het hoger onderwijs, studentenwelzijn en de goede samenwerking in de regio.

Vervolgens waren er diverse presentaties rond het aantrekken, ontwikkelen en behouden van technologisch talent. Maria Hendriks (directeur TechYourFuture), Stephan Corporaal (lector Human Capital), Amber Kornet (praktijkonderzoeker Human Capital) en Casper de Jong (docent-onderzoeker) gaven o.a. een toelichting op het onderzoeksprogramma van TechYourFuture, het project Gas Erop!, de mensgerichte adoptatie en implementatie van nieuwe technologie en het belang van toekomstbestendige professionals in zorg en welzijn.

Het werkbezoek werd afgesloten met een bezoek aan het Smart Tinylab en een ontmoeting met studenten. Christian Struck (lector Sustainable Building Technology) en Olaf Leppink (directeur Academie Business Building & Technology) lieten zien hoe praktijkgericht onderzoek bijdraagt het werkveld in de regio. Speciale aandacht werd gevraagd voor het vitaal houden van kleine technische opleidingen in de regio, zoals civiele techniek. Oud-student Thomas Drenth, tot slot, vertelde over zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de toekomstbestendige en duurzame installateur bij een regionaal bedrijf.