Op vrijdag 8 november waren de onderzoekers uit het TechForward project uitgenodigd bij Innoventus, het innovatielab van de nieuwste consortiumpartner Aventus in Apeldoorn. Tijdens deze bijeenkomst werden de laatste nieuwtjes en eerste resultaten uit dit onderzoek gedeeld.
Marloes Postel, Associate Lector Technology, Health & Care van Saxion trapte de bijeenkomst af met het goede nieuws dat er voldoende vragenlijsten zijn ingevuld door docenten, (praktijk)opleiders en zorg- en welzijnsprofessionals uit het werkveld. Deze data is nodig voor de vervolgstap waarin de vragenlijst wordt doorontwikkeld tot een handzame competentie-scan. Tegelijkertijd werken de onderzoekers aan een feedback-tool bij deze competentie-scan die gebruikers direct relevante terugkoppeling geeft over hun eigen technologiecompetenties en bereidheid technologie in te zetten in hun werk.
Daphne Klein Braskamp, onderzoeker bij Saxion, nam ons vervolgens mee in de eerste bevindingen. Die laten zien dat er veel verschil in vaardigheden is tussen de respondenten. De relevantie van goede facilitering en een duidelijke visie blijken factoren die gedeeld worden door veel respondenten..
Binnen ROC van Twente is de vragenlijst uitgezet bij de opleidingen voor dokters-, tandarts- en apothekersassistente. ROC van Twente onderzoeker Gerda Beukema vertelde dat binnen deze opleidingen het belang van een competentiescan wordt gevoeld. Dit bleek uit de bereidheid om de scan in te vullen en de reacties die werden teruggegeven aan de onderzoekers. Deze constructieve inbreng vanuit het onderwijs en werkveld wordt uiteraard zeer op prijs gesteld.
Het laatste deel van de bijeenkomst werd gevuld door Carolien Harleman. Zij is een van de vijf blended coaches die Aventus rijk is. Deze technologie experts verbinden innovatieve technieken met onderwijs onder meer door coaching en professionalisering aan te bieden. In het daarvoor ingerichte innovatielab laat Carolien de technologie-tools zien waarmee docenten en studenten in een veilige setting kunnen oefenen.
Al met al een waardevolle sessie met enthousiaste onderzoekers die als gezamenlijke drijfveer constateren dat zowel vanuit het onderwijs als werkveld echt behoefte is aan een gedegen scan en persoonlijke feedback!