Teaching the Green Deal

Hoe geef je als docent les over complexe thema’s zoals klimaatverandering, AI of energietransitie? Hoe begeleid je leerlingen bij het nemen van gefundeerde besluiten in een wereld vol onzekerheid? Met deze vragen gingen onderzoekers aan de slag in het Europese project:  ‘EASE – Educating for Active Scientific Engagement’. In dit project ontwikkelden zij een onderwijsprogramma voor (aanstaande) docenten om hen te ondersteunen bij het behandelen van maatschappelijk-technologische vraagstukken in de klas.

Onderwijs speelt een cruciale rol, niet alleen in het begrijpen van deze complexe thema’s, maar ook in het voorbereiden van jongeren op hun rol als actieve, verantwoordelijke burgers. Zoals Laurence Guérin schrijft in haar voorwoord van de publicatie ‘Teaching the Green Deal’:

“In an era defined by complex challenges such as climate change and resource scarcity, it is essential that young people develop the knowledge and skills necessary to navigate and contribute to these pressing issues. Citizenship education plays a critical role in this process.”

Van Betaburgerschap naar EASE
Het EASE-project bouwt voort op het eerder door TechYourFuture geïnitieerde project Betaburgerschap. In dat project ontwikkelden we een didactisch model om maatschappelijke thema’s te integreren binnen het onderwijs in bèta en techniek. Centraal stonden vier didactische principes – samen denken, argumenteren, netwerkdenken en besluitvorming – die leraren houvast bieden om met leerlingen in gesprek te gaan over sociaal-technologische kwesties. Betaburgerschap resulteerde in een praktische handreiking waarmee docenten aan de slag kunnen.

Waar Betaburgerschap de basis legde met een breed toepasbaar didactisch model, richt EASE zich specifiek op duurzaamheidsvraagstukken en de rol van onderwijs in het licht van de Europese Green Deal. De vier didactische principes zijn getest in de onderwijspraktijk, vertaald naar een concreet lesprogramma en toegepast in trainingstrajecten voor (aanstaande) docenten. Ook is de aanpak onderzocht: wat werkt in de praktijk, en wat hebben docenten nodig om deze complexe thema’s met vertrouwen en resultaat te behandelen?

Uit de eerste bevindingen blijkt dat zowel leraren in opleiding als ervaren docenten het programma waarderen. Ze voelen zich beter toegerust om thema’s als klimaatverandering, technologische innovatie en maatschappelijke impact op een betekenisvolle manier te behandelen in de klas.

Publicatie: ‘Teaching the Green Deal’

De uitkomsten van het EASE-project zijn gebundeld in de Engelstalige open access publicatie ‘Teaching the Green Deal’. In dit e-book vind je het volledige lesprogramma, de didactische onderbouwing en de eerste onderzoeksresultaten. Het boek is bedoeld voor basisschoolleraren, lerarenopleiders, curriculumontwikkelaars en beleidsmakers die werk willen maken van betekenisvol duurzaamheidsonderwijs.

Je vindt de publicatie Teaching the Green Deal via onderstaande oranje knop.

Publicatie Teaching the Green Deal