Op dinsdag 10 september 2024 vond de kick-off plaats van het TechOost project Smart Implementation in het mkb en het technisch onderwijs. Aankomende drie jaar werken ROC van Twente, het bedrijfsleven en de lectoraten Employability Transition en Smart Mechatronics and Robotics van Saxion samen om robotisering in de mkb maakindustrie èn in het mbo- en hbo-onderwijs verder aan te jagen.
Dit multidisciplinaire project richt zich primair op het wegnemen van bekende onzekerheden en bottlenecks die horen bij het implementeren van de nieuwste robotica bij mkb’ers. Daarnaast stelt het project vast over welke competenties robotgebruikers, -programmeurs en -toehoorders, zoals bedrijfskundigen en HRM’ers, moeten beschikken en hoe deze competenties middels passend onderwijs aangeboden kunnen worden. Door op deze activiteiten in te zetten wordt bijgedragen aan de verdere automatisering, en daarmee weerbaarheid, van de Oost Nederlandse maakindustrie en het up-to-date houden van het regionaal onderwijsaanbod.
In het eerste jaar van het project wordt bij en met een drietal mkb-maakbedrijven uit Oost Nederland een werkende robotoplossing ontwikkeld en geïmplementeerd. Niet alleen stand-alone demonstrators, maar ook concrete aanpassingen in het productieproces dus. Parallel daaraan lopen activiteiten gericht op 1) het in kaart brengen van de kennis en kunde die robotgebruikers, programmeurs en -toehoorders nodig hebben, 2) de wijze waarop deze momenteel in het mbo- en hbo-onderwijs aangeboden wordt en 3) het aanpassen van bestaande en het bouwen van nieuwe onderwijsmodules om hiaten op te vullen (inclusief docentprofessionalisering). Deze aanpassingen vinden zowel in het mbo als hbo plaats en raken ook aan het deeltijdonderwijs waar mkb’ers gebruik van maken.
Het eerste jaar legt een belangrijke basis voor de toonbaar maken van een overtuigende praktijk- en onderwijsimpact. Deze basis wordt in de opvolgende jaren verder uitgebouwd. Zo wordt een regionale learning community opgezet rondom robotisering in het mkb, zal het aantal bedrijfscasussen stapsgewijs opgehoogd richting 15 use cases, worden onderwijsinitiatieven uitgelijnd in de vorm van een leerlijn industry 5.0 en gaan ingezette ontwikkelingen over tijd gevolgd worden. Deze inspanningen moeten concreet resulteren in verbreding van bestaande netwerkstructuren, praktische en bovenal effectieve toolkits en meer casusgericht onderwijs.
Houd de TechOost website in de gaten voor de laatste ontwikkelingen en evenementen.
Projectleiding: Milan Wolffgramm en Henri Huisman.
Toelichting op de afbeelding: Initiatiefnemers (eerste rij), aan het project verbonden samenwerkingspartners (tweede rij) en aan Smart Implementation verbonden publiek-private partners (derde rij)