Essaybundel LLO in 2030

Deze bundel is een product van het Lectorennetwerk Mens Werk en Organisatie (MWO), in het bijzonder haar themagroep Leven Lang Ontwikkelen (LLO). MWO is een samenwerkingsverband van lectoren die vanuit verschillende hogescholen in het land praktijkgericht onderzoek verrichten op het brede terrein van arbeid. Het doel van het platform is om deze lectoren aan elkaar te verbinden én de netwerken van de lectoren te delen. Hierdoor kan kennis breed worden gedeeld en kan praktijkgericht onderzoek meer betekenis krijgen voor werkenden en werkzoekenden, en ook voor andere stakeholders zoals overheid, werkgevers en uitkerende instanties.

De lectoraten in de themagroep Leven Lang Ontwikkelen doen onderzoek naar leven lang ontwikkelen op individueel niveau, bedrijfsniveau en regionaal/landelijk niveau. In acht essays in deze bundel wijzen de auteurs elk een verbeterrichting aan die natuurlijk gebaseerd zijn op ons onderzoek met onze beroepspraktijk – maar waarvan we de letterlijke verwoording hier natuurlijk voor louter eigen rekening van de desbetreffende auteurs nemen.

Essays 

1. LLO en het belang van een systeem van loopbaanbegeleiding door Jouke Post (Saxion) en Marian Thunnissen (Fontys). Praktijkreflectie door Jan Pieter Daems (CNV).

2. Een ode aan de homo ludens: op naar een vakmanschapstransitie met aantrekkelijk LLO door Stephan Corporaal (Saxion), Stijn Visschedijk (Saxion), Petra Biemans (Inholland), Paul Preenen (TNO/Saxion) en Sjoerd Peters (Saxion). Praktijkreflectie door Tim van der Voord (Smart Makers Academy).

3.  Werken aan informeel leren: de onderstroom in beeld door Eelco van Es (Hanze), Jeltje Talen (Windesheim) en Arjen Edzes (Hanze). Praktijkreflectie door Ton Driessen (EUWIN).

4. Waarom LLO een Leven Lang Ondernemen moet zijn: iedereen intern ondernemer in de arbeidsmarkt van de toekomst door Paul Preenen (TNO/Saxion), Stephan Corporaal (Saxion) en Petra Biemans (Inholland). Praktijkreflectie door Marc de Vries (Dufond).

5. Skills als common good: LLO vereist een nieuw collectief en skillsgericht ecosysteem van onderwijs en arbeidsmarkt door: Jos Sanders (HAN), Melissa Selzener (Hanze) en Harm van Lieshout (Hanze). Praktijkreflectie door Herman Miedema (dit-WERKT).

6. De missing link in een leven lang ontwikkelen: beroepsbeelden door Jeany Slijper (Inholland), Petra Biemans (Inholland) en Ellen Sjoer (De Haagse Hogeschool). Praktijkreflectie door Jan de Groot (Verstegen Accountants en Adviseurs) en Marleen Bartelts-Schilt (Inholland).

7. Doorbreek de dominantie van technologie door Stephan Corporaal (Saxion), Paul Preenen (TNO/Saxion), Milan Wolffgramm (Saxion), Maarten van Riemsdijk (Saxion), Sjoerd Peters (Saxion) en Marijke Bergman (Fontys). Praktijkreflectie door Petra Deterink (FME).

8. LLO als impuls voor innovatie binnen het MKB door Sarah Detaille (HAN), Menno Vos (Windesheim), Mechteld Lengkeek (HAN) en Rosalie Korevaar (Windesheim). Praktijkreflectie door Haske van Aken (WijTechniek) en Jeroen Gerrits (Leercultuurcoach).

Klik hieronder op de oranje button om de publicatie essaybundel LLO in 2030 te downloaden.

 

Essaybundel LLO in 2030