Nieuwe publicatie 'Wijs met techniek' gepresenteerd tijdens filosofie-symposium "Durf te denken"

Nieuwe publicatie 'Wijs met techniek' gepresenteerd tijdens filosofie-symposium "Durf te denken"

20 Apr 2023

Recent is een nieuwe publicatie verschenen: Wijs met techniek: Met praktische werkvormen ethisch reflecteren over de impact van techniek. Tijdens het filosofie-symposium “Durf te denken” op 6 april 2023 in Arnhem kreeg dagvoorzitter Allard Ameling het eerste exemplaar uit handen van Steven Dorrestijn. 
 
Het symposium 'Durft te denken', initiatief van de HAN, vond voor de tweede keer plaats, ditmaal mede georganiseerd door Saxion en bedoeld voor heel het HBO in Nederland. Het thema was dit jaar “Wereldburgerschap. Sprekers waren onder andere Bas Haring, Henk Oosterling en Laurence Guérin (Betaburgerschap, TYF). 
 
De publicatie “Wijs met techniek” stond centraal in een workshop verzorgd door Wouter Eggink, Ilse Ouwens, Karin van der Heijden en Steven Dorrestijn. Zij vormen ook de projectgroep van het TYF-onderzoek Wijs met techniek en zijn samen de schrijvers van het boekje. In aansluiting op het thema wereldburgerschap werden twee werkvormen uitgevoerd waarin het ging om ethische reflectie over technologie, globalisering en burgerschap. 
 
In het eerste deel van de workshop ging het over vertaal-apps die geschreven of gesproken tekst direct vertalen. Verdwijnen daarmee alle grenzen tussen mensen worden we wereldwijd medeburgers? Een paar korte filmfragmenten werden getoond om kritische reflecties op te roepen en in groepjes gewerkt aan een wijsheid op een tegeltje.
 
De tweede werkvorm was een ethische stakeholderdialoog en het onderwerp was generatieve AI (ChatGPT) in het onderwijs. Het rollenspel bestond uit een hoorzitting met studenten, docenten, bestuurders en leveranciers over het “omstreden plan” van de zogenaamde hogeschool SaxiHAN om de eerste volledig “AI-school” te worden.

Vul hier je gegevens in en je ontvangt direct de gratis digitale versie van de publicatie 'Wijs met techniek: Met praktische werkvormen ethisch reflecteren over de impact van techniek'.