Nieuw project: Bevorderen van zelfregulatie bij onderzoekend leren

Nieuw project: Bevorderen van zelfregulatie bij onderzoekend leren

4 Jun 2019

Wetenschap- en technologieonderwijs maakt vaak gebruik van de didactiek van onderzoekend leren. Onderzoekend leren vereist een sterke mate van zelfregulatie van leerlingen, maar ze worden hierin nauwelijks ondersteund. Je eigen voorkennis activeren, hoe doe je dat en waarom eigenlijk? Een goede planning van je activiteiten maken en deze monitoren, en dan vervolgens ook nog nieuwe dingen leren. Dat is een lastige opgave voor leerlingen. Zeker voor de zwakkere leerlingen.

In dit onderzoeksproject werken onderwijsprofessionals en onderzoekers ontwerpgericht samen aan het ontwikkelen van een leerlinggerichte didactiek voor het bevorderen van zelfregulatie tijdens onderzoekend leren. Deze didactiek wordt vervolgens op meerdere manieren in de praktijk geïmplementeerd.

In een bestaande digitale lessenserie (BE COOL!) worden ondersteunende hints ingebouwd om leerlingen te helpen bij de uitvoering van zelfregulerende activiteiten. Ook wordt er binnen deze leeromgeving een monitoringsysteem ontwikkeld waarmee de leerkracht leerlingen kan ondersteunen met regulatie-activiteiten die zij als lastig ervaren.

Daarnaast worden de ontwikkelde richtlijnen voor BE COOL! doorontwikkeld door een professionele leergemeenschap. Het doel hiervan is dat ook in andere onderzoekend leren activiteiten deze vorm van ondersteuning toepasbaar is voor leerkrachten.

Lees hier meer over het project ‘Bevorderen van zelfregulatie bij onderzoekend leren’.