25 Nov 2021
Leren samenwerken aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken
Het kenmerkende van maatschappelijke vraagstukken is dat er geen eenduidige antwoorden zijn te formuleren. Burgers en experts zijn en worden het niet altijd met elkaar eens. Kunnen meedenken, meepraten en meebeslissen over maatschappelijke vraagstukken vraagt om genuanceerde oordelen over complexe zaken. Het gaat bij zulke vraagstukken immers niet over de belangen en het perspectief van één persoon maar om de belangen en perspectieven van veel verschillende personen.
Binnen het project ‘Samen werken aan Bèta Burgerschap’ is samen met leerkrachten uit het po en vo een aanpak ontwikkeld en geëvalueerd waarmee leerkrachten vorm kunnen geven aan burgerschapsonderwijs. Vervolgens is onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van competenties bij leerlingen.
De aanpak ‘Samen werken aan Bèta Burgerschap’ beoogt leerlingen toe te rusten met kennis en zodat ze in staat zijn om hun eigen mening te vormen, deel te nemen aan discussies en samen met groepsgenoten na te denken over oplossingen voor actuele maatschappelijk-technologische vraagstukken van deze tijd.
Voorbeelden van deze vraagstukken zijn:
- De energietransitie
- De rol van algoritmen in ons dagelijks leven
- De plastic soep
- Klimaatverandering
- De impact van robotisering op de werkvloer
Hoe leer je kinderen te denken vanuit verschillende perspectieven, meningen te vormen, argumenten te formuleren, naar elkaars standpunt te luisteren en gezamenlijk tot een oplossing te komen? Wat zijn de effecten van een Bèta Burgerschapsaanpak? Welke rol spelen conflict en consensus in een democratie en wat betekent dat voor burgerschapsonderwijs in de klas?
Ben je nieuwsgierig naar antwoorden op deze vragen en wil je meer weten over het onderzoek? TechYourFuture organiseert op 13 januari 2022 van 15:30 -17:00 uur het webinar ‘Maatschappelijke discussies in de klas: hoe en wat werkt?’
Meld je hier aan! |
Spreekstalmeester:
drs. Wâtte Zijlstra - Programmamanager, Senior onderzoeker, innovator, De Haagse Hogeschool
Sprekers:
Dr. Laurence Guérin - Lector Wereldburgerschap, De Haagse Hogeschool
Lida Klaver, MSc - Docent en onderzoeker, Hogeschool Saxion
Dr. Patrick Sins - Lector Vernieuwingsonderwijs, Thomas More Hogeschool
Marianne Bosch-Major - Leerkracht, Jenaplanschool Heerde
Saro Lozano Parra, MA - Promovendus Democratische vorming en conflict in het onderwijs, Docent geschiedenis en maatschappijleer Joke Smit College
Doelgroep:
(toekomstige) leerkrachten po-vo, lerarenopleiders, onderzoekers