KWTO Symposium Talenten Voeden

KWTO Symposium Talenten Voeden

4 Nov 2020

Op 3 november 2020 vond het KWTO symposium Talenten Voeden plaats in de Gasfabriek te Deventer. Tijdens dit symposium stond het boek van Prof. Dr. Juliëtte Walma van der Molen centraal. In de zaal waren 30 personen aanwezig en online hebben maar liefst bijna 260 personen het symposium bijgewoond.

Henk Mulder, voorzitter van KWTO, heette de gasten welkom. Vervolgens verzorgde Juliëtte een inspirerende keynote waarin zij een toelichting gaf op dat waar het in het boek om draait: talentontwikkeling van alle leerlingen. Dit wil zeggen van zowel de meer theoretische leerling als de leerling die goed met de handen kan werken. Juliëtte benadrukte dat juist in deze tijd, waarin we steeds meer informatie moeten verwerken en waarin kennis snel veroudert, het steeds belangrijker is dat leerlingen kritisch kunnen denken en tot creatieve oplossingen kunnen komen. Juist ook in samenwerking met de mensen om ons heen, met verschillen in achtergronden en culturen. Doordat het zo hard gaat met allerlei ontwikkelingen is het belangrijk dat mensen zich continu blijven ontwikkelen en blijven doorleren. Daarvoor zijn andere vaardigheden en houdingen nodig dan alleen het onthouden en toepassen van kennis. Daarover gaat het in het boek Talenten Voeden. In het boek is achtergrondinformatie te lezen, wordt  wetenschappelijk bewijs aangehaald en staan praktische tips voor leerkrachten en schoolleiders die vandaag of morgen nog aan de slag willen gaan om de talenten van hun leerlingen te voeden.

Verder kwamen tijdens het symposium nog aan het woord: Tim Post over het stimuleren van nieuwsgierigheid van leerlingen, TechYourFuture-medewerker Patrick Schutte over hoe je als leerkracht samen met je collega’s kunt beginnen met het voeden van talenten en Niels van Leuteren over hoe de visie van de onderwijsinspectie aansluit op het onderwerp talenten voeden.

Tot slot leidde Jacqueline van Meurs een paneldiscussie waarin vragen van zowel het publiek in de zaal als de online deelnemers werden beantwoord.

Door de organisatoren, Patty van Scherpenzeel en Gerard Venneman, wordt nog verkend hoe het symposium terug te kijken is. Naar alle waarschijnlijkheid wordt er later dit jaar nog een moment gekozen waarop geïnteresseerden naar dit symposium kunnen kijken.

Als je meer over dit onderwerp wilt lezen kan je hier het interview met Prof. Dr. Juliette Walma van der Molen en hier het boek ‘Talenten Voeden' vinden. Je kunt ook rechtstreeks naar de online leesversie of naar de downloadversie gaan.