Kennis uit onderzoek: RoboTAO

Kennis uit onderzoek: RoboTAO

Het RoboTAO-project richt zich collaborative robots, ofwel: cobots. Deze machines zien we steeds vaker terug op werkvloer. De redenen daarvoor zouden kunnen zijn dat ze makkelijk te programmeren zijn, met relatief lage kosten en in staat om precies en kleinschalig werk te doen. En misschien wel de berangrijkste: ze kunnen samenwerken met mensen!

Het onderzoek is opgebouwd rondom de twee vragen: "Hoe ziet de toekomstige mens-robot interactie eruit in de productieomgevingen van de toekomst?"en "Welke vaardigheden hebben de mens en robot daarvoor nodig?"  

De resultaten uit het project komen hieronder te staan:

Publicaties

Verschillende impactinterviews verschenen over dit project (2019 en 2020).

Interview over het samenwerken met een cobot: Milan Wolffgramm onderzoekt hoe dat binnenkort kan (2020, Saxion.nl).

Praktijkartikel 'A Collaborative Robot in the Classroom: Deisgning 21st Century Skills Together', gepresenteerd op de intervationale SEFI conferentie over ongineering education (2021). 

Wetenschappelijk artikel 'A Collaborative Robot in the Classroom: Designing 21st Century Engineering Education Together’ gepubliceerd is in het internationale Journal of Higher Education Theory and Practice (2021).

Het implementeren van nieuwe technologie vraagt om een human centered aanpak. TechYourFuture onderwijskundige Patrick Schutte schreef er deze blog over: 'To infinity...and beyond!' (2021).

Praktijkpublicatie: RoboTAO - De weg naar toekomstbestendige samenwerking tussen mens en collaboratieve robot (2022).

Webinar

Webinar 'De Cobot in het onderwijs' gegeven op 04-11-2020
Tijdens dit webinar maak je kennis met onze Cobot (type UR-5).

  • In het eerste deel nemen we jou in een sneltreinvaart mee door het leerproces wat wij hebben doorgemaakt. En werken we een aantal didactische aandachtspunten specifieker uit.
  • In het tweede deel gaat Rick in 10 minuten, de Cobot real-time programmeren, zodat deze een pick and place programma kan uitvoeren.
  • In het laatste gedeelte worden er een aantal vragen van de deelnemers beantwoord. 

 

Podcast

Eén van de afleveringen van de podcast 'Een kwartier praktijkgericht onderzoek' gaat over samenwerken met cobots. Luuk Collou en Tom Morssink gaan in gesprek met Milan Wolffgramm en Lisa Winkelman. De aflevering staat op Spotify

Onderzoekers