Kennis uit onderzoek: Adaptiviteit in techniekonderwijs

Kennis uit onderzoek: Adaptiviteit in techniekonderwijs

Technici staan steeds vaker voor uitdagingen door nieuwe of snel veranderende technologieën. Werkgevers benoemen adaptief vermogen als een van de belangrijkste competenties van afgestudeerde technici. Maar wat is adaptief vermogen precies? Onderzoek naar het operationaliseren van het begrip adaptief vermogen is tot nu toe geïsoleerd binnen een aantal disciplines uitgevoerd. Tijdens het project 'Adaptiviteit in techniekonderwijs' is bijgedragen aan de conceptualisering van adaptief vermogen gebruikmakend van een combinatie van verschillende disciplines (filosofie, hrm, psychologie en onderwijskunde). Er is een theoretisch en praktisch gestoeld kader geformuleerd waarmee het onderwijs ondersteund kan worden om technici beter voor een onzekere toekomst op te leiden.

Publicatie

De kennis en inzichten die zijn opgedaan in het onderzoek zijn samengebracht in een onderzoeksrapport. Vul hier je gegevens in en je ontvangt direct de gratis digitale versie van het onderzoeksrapport ‘Omarm onzekerheid! Technici van de toekomst: onvoorstelbaar adaptief in een onvoorspelbare wereld' in je mailbox.

Factsheet

Samen met de onderzoekers is een factsheet ontwikkeld die handvatten geeft aan onderwijsprofessionals en managers voor het stimuleren van adaptief vermogen van studenten en medewerkers. De factsheet is hier te downloaden. Print de factsheet (op A3-formaat, dat leest het fijnst) en hang deze aan de muur van je klaslokaal of kantoor!

Podcast

In mei 2021 is een podcast verschenen waarin Luuk Collou (Associate lector Human Capital & Strategic HRM, Saxion), Ciano Aydin en Kariene Woudt-Mittendorff het begrip adaptiviteit met elkaar bespreken, vanuit hun eigen invalshoek. De podcast is hier te luisteren.