21 Jan 2021
Hoe kunnen basisschoolleerkrachten programmeren inbedden in hun bestaande curriculum? Welke hardware kan hierbij ingezet worden? Hoe kunnen leerkrachten die dagelijks te maken hebben met passend onderwijs programmeren aanbieden, hierbij rekening houdend met de diversiteit van leerlingen in hun klas?
Deze en andere vragen stonden centraal tijdens het TechYourFuture webinar ‘Naar meer programmeren in het basisonderwijs’ dat op 20 januari 2021 plaats vond. Het programma bestond onder meer uit 9 sessies, waarin 17 experts hun inzichten, praktische tools en voorbeelden uit de praktijk deelden met de ruim 100 deelnemers.
We kijken terug op een geslaagd evenement dat in samenwerking met Shirley de Wit en Hanno van Keulen is georganiseerd. Tijdens de introductie duidde Shirley de Wit het belang van programmeren in de basisschool en gaf zij haar kijk op de plek van programmeren binnen digitale geletterdheid. Hierna volgden de deelnemers 3 sessies naar keuze. Hier is meer te lezen over de sessies die aangeboden werden tijdens het webinar. Het webinar werd afgesloten met een panelgesprek. Daarin vertelde Hanno van Keulen over het belang van het creëren van een rijke leeromgeving, die kinderen inspireert het beste uit zichzelf te halen. Het is erg belangrijk om doelgericht te werken met hardware (zoals een 3d printer) en goed doordachte opdrachten te geven aan kinderen. Erik Barendsen deelde zijn kijk op de sociale aspecten van programmeren, waarin verantwoordelijk programmeren en ethiek een belangrijke rol spelen. Felienne Hermans vertelde over de misconcepties van leerlingen bij programmeren. Ook maakte zij duidelijk hoe belangrijk het is dat programmeren een vaste plek krijgt binnen het curriculum in Nederland. Ze wees hierbij op het belang van de kerndoelen die het SLO aan het ontwikkelen zijn. Deze worden rond 2023 verwacht, dus ze moedigde leerkrachten aan om nu al actief bezig te gaan om een visie te vormen samen met hun collega’s om programmeren en digitale geletterdheid een vaste plek te geven. Shirley de Wit vertelde vanuit haar functie bij VHTO over inclusiviteit en programmeren. Ook gaf zij een toelichting op een digitale leeromgeving (Xerte) die zij samen met Hanno van Keulen oplevert. In deze Xerte vinden leerkrachten tips en informatie om programmeren te integreren in hun curriculum, te zorgen voor continuïteit en hierin samenwerking op te zoeken.
Wil je meer weten over het TechYourFuture project ‘Programmeren in het basisonderwijs’ klik dan hier.
Wil je een presentatie van het webinar terugkijken? Hier kan je de video’s vinden. Klik op een link in het schema en je wordt naar de desbetreffende video op YouTube geleid.
Wil je eerst meer lezen over de inhoud van elke sessie? Kijk dan hier.
Hier vind je de Xerte.