Event: De innovatiekracht van het mbo

Event: De innovatiekracht van het mbo

1 Nov 2022

Een bijeenkomst voor bedrijven én onderwijs

Op woensdag 23 november maken we kennis met de kracht van het mbo. Tijdens de bijeenkomst gaan we langs bij verschillende vakgebieden (zorg en technologie, installatietechniek, mechatronica) om te zien hoe zij innovaties inbrengen in het onderwijs en werk. Om zo niet alleen geïnspireerd te worden, maar ook concrete handvatten aangereikt te krijgen om dit in je eigen praktijk in te brengen.

Programma

Tijdens deze bijeenkomst worden drie innovaties in werk en onderwijs - die samen met het mbo zijn ontwikkeld - uitgelicht. 

#1 Technologie: niet van toepassing?!?

Technologie wordt steeds vaker ingezet in de gezondheidszorg en het sociaal domein. Denk aan begeleiding op afstand, ook wel blended-care. Een mooie maar ook noodzakelijk ontwikkeling. Enerzijds geeft blended care meer vrijheid én verantwoordelijkheid aan patiënten/cliënten en kan het tot minder fouten én meer efficiëntie leiden bij professionals. Anderzijds is het verlies van face-to-face contact moeilijk voor professionals en bovendien moeten ze vertrouwen op de technologie.

In deze workshop laten we zien hoe mbo-, hbo- en hbo-master studenten begeleiding op afstand ervaren. Waar liggen kansen en wat ervaren zij als lastig? Denk bijvoorbeeld aan kennis over het proces, willen weten hoe het werkt en afstemming met collega’s. 

Marjolein den Ouden (ROC van Twente / Hogeschool Saxion)

#2 Learning communities om leren en werk dichter bij elkaar te brengen

We willen het allemaal; innovatieve (toekomstige) medewerkers die komen met slimme oplossingen. Die actief kennis en ervaringen uitwisselen met anderen en zo tot nieuwe ideeën komen. Dat geldt voor het wo- en hbo, en misschien nog wel meer voor het mbo. Maar hoe zorg je dat dit ook realiteit wordt (en blijft)? En vooral ook, hoe kunnen opleidingen en bedrijven dit sámen aanpakken? Het werken in learning communities wordt gezien als een veelbelovende werkwijze om dit leven lang ontwikkelen te stimuleren.

In deze workshop laten we zien hoe deze learning communities in de installatiebranche eruit zien. Met concrete voorbeelden en tips over wat wel (én wat juist niet) werkt. En aansluitend daarop concrete handvatten om deze learning communities samen effectief vorm te geven.

Mirte Disberg (Hogeschool Saxion/TechYourFuture) en Bas van Dongen (TalentnetwerkTwente)

#3 Werken met technische innovaties in het onderwijs: de weg naar samenwerken met cobots

De collaboratieve robot neemt met storm plaats op de vloeren van MKB-bedrijven. Iedereen is geïnteresseerd, maar weinig weten precies hoe met deze ontwikkeling om te gaan. Om die reden is het RoboTAO-project opgericht. Gedurende de afgelopen 3 jaar is dit probleem in samenwerking tussen mbo, hbo en het bedrijfsleven op bijna organische wijze omgezet in pratische producten die zowel op het gebied van scholing als op het gebied van implementatie werkbare oplossingen bieden.

In deze workshop laten we zien hoe cobot-implementatie en onderwijsontwikkeling in zijn werk gaat. Waarom is het zo waardevol om deze drie partijen bij elkaar te brengen? En wat zijn lessen en kant en klare producten voor alle partijen die vergelijkbare samenwerkingen op willen zetten?

Lisa Winkelman en Casper de Jong (Saxion Hogeschool), en docent SMEOT

Praktische informatie

Woensdag 23 november 2022 | 14.30u – 16.30u

De Gieterij | Gieterij 200, te Hengelo

Download hier de flyer van dit event.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor dit event via deze link.

Dit event wordt mede mogelijk gemaakt door het ROC van Twente.