Dr. M.A.R. (Martine) Gijsel

Dr. Martine Gijsel is sinds september 2011 werkzaam als associate lector taaldidactiek bij de Academie voor Pedagogiek en Onderwijs van Saxion. Dit associate lectoraat is onderdeel van het lectoraat ‘Wetenschap en Techniek in het onderwijs’. Naast haar werkzaamheden bij Saxion werkt ze momenteel als kennismakelaar bij de Kennisrotonde.

Martine is opgeleid als spraak- en taalpatholoog aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze ook promoveerde met de dissertatie “The role of semantics in early reading”. Ze vervolgde haar loopbaan bij het Expertisecentrum Nederlands, waar ze in verschillende rollen heeft gewerkt aan het verbeteren van het taalonderwijs in de vroeg- en voorschoolse educatie (VVE) en het primair onderwijs. 

Onderzoeksfocus

Martine onderzoekt de rol van taal in wetenschap- en techniekonderwijs op de basisschool en op de pabo.  Ze heeft lessen ontworpen en geëvalueerd waarin de integratie van taal met wetenschap en techniek centraal staat. Ook doet ze onderzoek naar de professionalisering van leerkrachten en lerarenopleiders op dit terrein.

Lees hier het interview met Martine in het Magazine Vijf jaar TechYourFuture.

Top 3 publicaties

Gijsel, M., Hotze, A., Vervoort, M., Peters, S., & Post, A. (2019). Taalgericht Wetenschap en Technologie-onderwijs op de pabo: impact van professionalisering voor pabo-opleiders, Tijdschrift voor Lerarenopleiders, 40(3), 207-222.

Gijsel, M., Sande, E. van de, & Graaf, J. Van der (2019). Experimenteren en redeneren bij wetenschap en technologie. Tijdschrift Taal, 9 (14), 24-29. https://vangorcumtijdschriften.nl/taal/wp-content/uploads/sites/11/2019/03/TTAAL201802_P24-P29_Gijsel_ea_Experimenteren.pdf

Graaf, J. Van der, Sande, E. van de, Gijsel, M.A.R., & Segers, E. (2019). A Combined Approach to Strengthen Children’s Scientific Thinking: Direct Instruction on Scientific Reasoning and Training of Teacher’s Verbal Support. International Journal of Science Education, 1-20.

Dr. M.A.R. (Martine) Gijsel is betrokken bij

Dr. M.A.R. (Martine) Gijsel

Dr. M.A.R. (Martine) Gijsel

Associate lector Taaldidactiek Saxion

088 0193842

m.a.r.gijsel@saxion.nl