Dr. M. (Maaike) Vervoort

Maaike Vervoort (1968) is hoofddocent en onderzoeker bij Saxion in Enschede. Onderwijs en leren staat centraal in haar werk, met een focus op ontwerponderzoek, video en docentprofessionalisering.

Maaike is afgestudeerd als Neerlandicus (specialisatie communicatiekunde) aan de Universiteit Utrecht en behaalde in 1993 haar eerstegraads bevoegdheid Nederlands aan het IVLOS in Utrecht. Ze werkte als docent Nederlands in het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs (heao en pabo). In 2002 start ze als onderzoeker bij het lectoraat Rich Media & Teacher Learning. Vanaf 2006 combineert ze haar werk als lerarenopleider met een promotieonderzoek aan de Universiteit Twente. Dit onderzoek naar het gebruik van video voor het verbinden van theorie en onderwijspraktijk resulteert in een proefschrift (2013) Kijk op de praktijk: Rich media-cases in de lerarenopleiding. Vanuit het Netwerk Lerende Leraren ontwikkelde en onderzocht ze recentelijk een methodiek (de ‘videoclub’) voor de professionalisering van (startende) leraren basisonderwijs. Ook is zij sinds 2008 docent en tutor bij de Master Leren en Innoveren.

 Onderzoeksfocus

Binnen TechYourFuture richt Maaike zich op het ontwerp en de impact van docentprofessionalisering (via blended learning) op het gebied van taalgericht W&T-onderwijs. Zij werkt daarbij samen met Martine Gijsel (Saxion) en Anna Hotze (iPabo). Haar expertise ligt op het gebied van video en docentprofessionalisering, in het bijzonder het gebruik van video voor het verbinden van theorie en onderwijspraktijk.

Lees hier het interview met Maaike in het Magazine Vijf jaar TechYourFuture. 

Publicaties

  • Gijsel, M., Hotze, A., Vervoort, M., Peters, S., & Post, A. (2019). Taalgericht wetenschap en technologie-onderwijs op de pabo: impact van professionalisering voor pabo-opleiders. Tijdschrift voor Lerarenopleiders, 40(3), 207-222.
  • Hotze, A., Louman, E., Gijsel, M., Vervoort, M., Peters, S., & Post, A. (2018). Ontwerp van een interdisciplinaire blended professionalisering van pabo-opleiders taal en W&T. Tijdschrift voor Lerarenopleiders, 39(4), 79-88.

Dr. M. (Maaike) Vervoort is betrokken bij

Dr. M. (Maaike) Vervoort

Dr. M. (Maaike) Vervoort

hoofddocent / onderzoeker Saxion

088 0195284

m.vervoort@saxion.nl