Artikel: Bouwstenen van een integrale leercultuur. Wat is nodig in het mkb?

Artikel: Bouwstenen van een integrale leercultuur. Wat is nodig in het mkb?

7 Oct 2022

Leren in mkb nog te vaak een ‘bijproduct’

Door het hoge tempo van technologisering en digitalisering worden er in toenemende mate andere eisen gesteld aan medewerkers in technische bedrijven. Het belang van blijvend bijhouden van kennis en vaardigheden is daarom belangrijker dan ooit. Techniekbedrijven staan voor de uitdaging om met leven lang ontwikkelen aan de slag te gaan. De onderzoekers van het TechYourFuture project 'Sleutelen aan een pro-actieve leercultuur in technische bedrijven' onderzoeken op welke wijze technische MKB bedrijven tot een leercultuur komen waarin medewerkers op een proactieve manier leren. In het tijdschrift voor HRM verscheen deze week een nieuw artikel met interessante opbrengsten.

HR-professionals in kleinere bedrijven moeten de ontwikkeling van medewerkers centraal te zetten. Dat is het advies van Joost van der Weide in zijn artikel Bouwstenen van een integrale leercultuur. Wat is nodig in het mkb? Het creëren van een leercultuur waarin elementen van leren ontwikkelen aanwezig zijn én op elkaar zijn afgestemd, is in kleine en middelgrote bedrijven (mkb) nog te vaak een bijproduct, vindt hij. En daar ligt dus een mooie taak voor de HR-professional.

Leercultuur
Technologische ontwikkelingen dagen mkb-bedrijven uit om (werk)processen continu te verbeteren en structureel te innoveren. Dat vraagt ook om medewerkers die zichzelf continu ontwikkelen, schrijft Van der Weide samen met Luuk Collou, Stijn Visschedijk, Menno Vos en Stephan Corporaal. Aandacht voor een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) heeft de potentie om de productiviteit en het innovatievermogen van een bedrijf te verbeteren. Voor de individuele medewerker draagt het bij aan de eigen duurzame inzetbaarheid.

Klik hier om het volledige artikel te downloaden.