NEMO biedt gratis nascholingstraject Tinkeren voor het basisonderwijs

NEMO biedt gratis nascholingstraject Tinkeren voor het basisonderwijs

 

29-11-2017

NEMO is partner in een nieuw Europees project, Tinkering. In dit project gaan ze samen met 30 basisscholen verspreid over Nederland een traject van 3 jaar aan met als doel een breder en positiever beeld van Wetenschap en Techniek bij de leerlingen, leerkrachten en ouders van de school. Hiervoor wordt de methodologie Tinkeren gebruikt. Scholen krijgen met dit project de mogelijkheid om gratis getraind te worden in de methodologie van Tinkeren en op deze manier op een laagdrempelige manier met Wetenschap en Techniek op school aan de slag te gaan.

Voor wie?

In dit project richt zich op scholen met een hoog percentage gewichten-leerlingen. Deze leerlingen hebben een grotere kans op te groeien in een omgeving waar weinig aandacht is voor Wetenschap en Technologie. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Via dit project willen we deze kinderen op school de mogelijkheid geven alsnog in aanraking te komen met Wetenschap en Technologie.

Daarnaast is NEMO op zoek naar twee ambassadeurs scholen. Deze scholen hebben ook een hoog aantal gewichtenleerlingen, maar doen al veel met Wetenschap en Techniek op school. Zij kunnen en willen een voorbeeld zijn voor andere scholen.

Wat houdt het in?

  • Deelname aan het project is gratis voor scholen. Het traject is geschikt voor groep 5-8.
  • Van iedere deelnemende school worden 2 leerkrachten getraind door een drietal trainingen. De trainingen duren ieder in ieder geval 1 dagdeel. De trainingen zullen gegeven worden in januari-februari 2019,  september-oktober 2019  mei-juni 2020. 
  • De deelnemende leerkrachten komen met hun klas 1 keer naar NEMO in schooljaar 2019-2020. Het bezoek is gratis maar vervoerskosten kunnen niet gedeclareerd worden.
  • De deelnemende leerkrachten voeren één activiteit (max twee uur) uit in hun klas in het schooljaar 2019-2020.
  • Het project zal gevolgd worden door een expert op het gebied van leerontwikkeling en diversiteit om te zien deze methodiek ook echt aanslaat op scholen. Van de deelnemende scholen wordt daarom verwacht dat ze de les op school open stellen voor deze experts en NEMO om te observeren en eventueel aanvullende informatie hierover te geven.
  • Voor leerkrachten van de twee ambassadeursscholen geldt daarnaast één extra training (verdeeld over twee dagen) in april-mei 2018 volgen. Daarnaast volgt één leerkracht per ambassadeursschool een training van vijf dagen in Milaan (september-december 2018) rondom de methodologie van Tinkeren. De reiskosten van deze training worden vergoed.

Meer informatie?

Ga naar de website van NEMO.

Gerelateerde artikelen