Talentontwikkeling in het onderwijs - Symposium Techniek en Talent 2020

Talentontwikkeling in het onderwijs - Symposium Techniek en Talent 2020

24-11-2017

Talentontwikkeling in het onderwijs blijft de aankomende jaren een belangrijk thema voor Techniekpact Twente. Deze thematiek kreeg dan ook nadrukkelijk een plek tijdens het Symposium Techniek en Talent 2020 op 16 november 2017 in Hazemeijer te Hengelo.

In de deelsessie ‘Talentonwikkeling in het onderwijs’ maakte een groep van ca. 40 professionals uit het onderwijs en bedrijfsleven kennis met drie good practices. Tim Post, onderzoeker van TechYourFuture en promovendus Universiteit Twente, leidde de deelsessie in met een boeiend verhaal over het belang van talentontwikkeling in het onderwijs. “We hebben jonge getalenteerde mensen nodig om maatschappelijke complexe en onbekende vraagstukken op te lossen. Ieder kind zou op zijn niveau en talent daarom een uitvinder moeten zijn”, aldus Post.

Een omgeving die een kind ondersteunt en stimuleert een uitvinder te worden en te zijn is van groot belang. Drie voorbeelden waar jongeren volop talenten kunnen ontwikkelen, presenteerden zich vervolgens aan de hand van een pitch.

Zikke

Stichting Zikke laat kinderen van de basisschool ervaringen op doen in het werkveld, zodat ze passies, ambities en talenten ontdekken. De waardevolle ervaringen die kinderen op doen leggen ze vast in een digitaal portfolio. TechYourFuture en Zikke trekken samen op om op de scholen die gebruik maken van Zikke het onderwijsprogramma effectieve bedrijfsbezoeken te implementeren. 

Allianties scholen en bedrijven stichting Consent

Stichting Consent wil duurzame onderwijsprogramma’s ontwikkelen voor al haar basisscholen waarbij het bedrijfsleven een belangrijke partner is. Samen bouwen aan sterker onderwijs is waar deze stichting voor staat. TechYourFuture en Consent werken momenteel in een vierjarig traject toe naar een stevige verankering van Wetenschap & Technologie- onderwijs in het onderwijsprogramma van alle scholen. Zo volgt bijvoorbeeld een groep leerkrachten de Post-HBO Onderwijskundig Expert Wetenschap & Technologie

Dialoogsessies

Het TechYourFuture onderzoeksproject Aansluiting gezocht organiseerde een zestal dialoogsessies tussen werkgevers, technische studenten en docenten. Het doel is tweedelig; 1) een dialoogsessie methodiek ontwikkelen die door bedrijven en onderwijsinstellingen ingezet kan worden en 2) bewustwording creëren van elkaars verwachtingen om de aansluiting tussen (regulier) techniekonderwijs en de arbeidsmarkt te verbeteren.

Conclusie

Een belangrijke conclusie van deze deelsessie is dat we kinderen moeten stimuleren een uitvinder op zijn of haar talent te laten zijn en hen dit hun gehele school- en studieloopbaan te laten vasthouden. Maria Hendriks (directeur TechYourFuture): “Geef studenten de ruimte om uitvinders te blijven. Biedt ze de ruimte om fouten te durven maken, daarvan te leren en om hun talenten te leren ontdekken. Hierbij is het van belang met de jongeren in gesprek te gaan, zoals dit gebeurt in de dialoogsessies.”

Bekijk de Techniekpact Twente Monitor 2017

Gerelateerde artikelen

Er konden geen resultaten worden gevonden voor deze zoekopdracht