Start pilot DNA-onderwijs: Kunst en Techniek

Start pilot DNA-onderwijs: Kunst en Techniek

12-10-2017

Basistraining DNA-onderwijs 

Kunst en techniek?

Op 10 basisscholen in Enschede wordt in de maanden oktober en november module A van de basistraining DNA-onderwijs gegeven. Dit is een onderdeel van het professionaliseringstraject  Cultuureducatie DNA dat in deze stad loopt. De training van DNA-onderwijs gaat uit van verwondering over en nieuwsgierigheid naar de wereld om ons heen. Kinderen hebben een basishouding om te willen begrijpen in wat voor wereld ze leven. Wanneer kinderen de wereld verkennen komen ze in de basis twee principes tegen: 

1. de mens maakt, creëert en beïnvloedt de wereld om zich heen en op afstand 
2. de mens kan zich op diverse manieren uiten, alleen en in samenwerking, en doet dat van nature 

Deze twee principes vormen de basis voor de training; hoe (stimu)leer je leerlingen om de wereld om zich heen te verkennen en zichzelf daarin te positioneren? Deze vragen komen zowel aan bod in Wetenschap en Technologie (W&T) als in Kunst en Cultuur (K&C) onderwijs. Omdat beide disciplines uitgaan van verwondering over en nieuwsgierigheid naar de wereld om de leerlingen heen, is besloten een basistraining te ontwikkelen die W&T en K&C integreert. We noemen dat in deze pilot: DNA-onderwijs. 

De trainingen zijn onderdeel van een pilot. Het doel van de pilot is om de werkende principes van het DNA-onderwijs te destilleren: Op welke manier kunnen leerkrachten DNA-onderwijs vormgeven in de eigen praktijk? Welke vaardigheden zetten ze daarvoor in? Welke houding hebben leerkrachten t.o.v. van DNA-onderwijs en op welke manier werkt dit door naar de leerlingen van hun groep of klas? Hoe maken leerkrachten de koppeling tussen verschillende vakken? Hoe breng je je leerlingen in een modus van creativiteit? 

De training is verdeeld over twee modules: najaar 2017 en voorjaar 2018. De basistraining DNA-onderwijs is een initiatief van Concordia , Saxion Pabo Enschede en TechYourFuture.

Ben je geinteresseerd in de koppeling tussen kunst-cultuur en technologie in het onderwijs? Neem dan ook een kijkje op de cultuurdag voor voortgezet onderwijs.

Gerelateerde artikelen

Er konden geen resultaten worden gevonden voor deze zoekopdracht