Terugblik op het Weekend van de Wetenschap

Terugblik op het Weekend van de Wetenschap

 

10-10-2017

Terugblik bedrijfsbezoeken Weekend van de Wetenschap

Tussen 25 september en 7 oktober heeft TechYourFuture in samenwerking met NEMO Science Museum bedrijfsbezoeken en gastlessen voor het Weekend van de Wetenschap georganiseerd. Kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 maakten kennis met wetenschap en technologie buiten de klas. Daarnaast werden zij enthousiast gemaakt om in het weekend van 7 en 8 oktober een bezoek te brengen aan bedrijven in hun buurt.  

Om de gastlessen en bedrijfsbezoeken goed te kunnen begeleiden heeft TechYourFuture in samenwerking met het Weekend van de Wetenschap lesmateriaal ontwikkeld. Naast het enthousiasmeren voor wetenschap en technologie ligt de nadruk  in de lessen op de beroepsbeelden die leerlingen hebben voor hun toekomst. Beroepsbeelden zijn namelijk sterk bepalend in (latere) keuzeprocessen van de leerlingen.

Beroepsbeoefenaren uit de praktijk verzorgden een gastles. Samen met deze expert ontdekten leerlingen de wereld van wetenschap en technologie en gingen ze aan de slag met proefjes, experimenten of ontwerpopdrachten. Daarnaast brachten klassen een bezoek aan het bedrijf om te zien hoe die wetenschap en technologie er in de praktijk uit zien.

De Kluinveenschool uit Wierden bracht een bezoek aan de slaapafdeling van het ZGT ziekenhuis in Hengelo. Een specialist liet de kinderen zien hoe patiënten behandeld worden voor hun slaapproblemen. Er werd zelfs een leerling aangesloten op de slaapapparatuur. 

Basisschool de Springplank uit Huizen kreeg bezoek van fijnmetaalbewerkingsbedrijf Larsen en Buhl uit Ermelo. Dit bedrijf had een 3-D printer meegenomen. De kinderen kregen de opdracht om een brug te bouwen van papier. Het groepje met de sterkste brug won een uitgeprinte telefoonhouder.

Op basisschool de Wereldboom in Almelo kwam het waterschap Vechtstromen op bezoek. Kinderen leerden hoe water vanuit het riool uiteindelijk weer gezuiverd in de rivier terecht komt. Tijdens de les zuiverden zij slootwater en bestudeerden ze waterbeestje met een loep. 

Ten slotte bracht de Paus Joannesschool uit Hengelo een bezoek aan techniekmuseum Oyfo. Ook hier doken de kinderen in de wereld van wetenschap en techniek. Aan de hand van een opdracht gingen de kinderen zelf aan de slag met een soldeerbout.

Meer informatie over het Weekend van de Wetenschap is de vinden op de website: www.hetweekendvandewetenschap.nl

Gerelateerde artikelen