Mind the Gap: vernieuwende inzichten over het ‘lek’ tussen opleiding en arbeidsmarkt

Mind the Gap: vernieuwende inzichten over het ‘lek’ tussen opleiding en arbeidsmarkt

 

04-07-2017

Op donderdag 15 juni 2017 vond de afsluitende bijeenkomst plaats van het onderzoeksproject ‘Mind the Gap!’ Over de doorstroom van bètastudenten naar de technische arbeidsmarkt. Tijdens de bijeenkomst keken we terug op de afgelopen twee jaar, waarin we veel bereikt hebben samen met de opleidingen van Saxion en de Universiteit Twente, en verschillende technische bedrijven in de regio Twente.

Op welke manier wordt er in de technische opleidingen en bedrijven aandacht besteedt aan het 'lek' in de transitie tussen opleiding en arbeidsmarkt? Hoe kan de 'professionele identiteit' van engineers hier een rol in spelen? En wat is nou juist belangrijk in het antrekken en behouden van vrouwen in de techniek? Een paar vragen die aan de orde kwamen in dit project.

Tijdens de afsluitende bijeenkomst kwamen ze ook weer terug. Het was een heuglijk moment waarop we waardevolle inzichten met elkaar hebben gedeeld, ervaringen uitgewisseld en een verdieping hebben aangebracht op relevante thema’s uit het project.

De resultaten in infographics

Wat waren dan de resultaten en waardevolle inzichten? Bekijk onder andere:  

Vooruitblik

Ook hebben we tijdens de bijeenkomst kort vooruit gekeken naar het vervolgonderzoek: Bridge the Gap! Hierin willen we de ontwikkeling van de professionele identiteit inzichtelijk maken, uitzoeken welke contextfactoren uit de organisatie / opleiding een rol spelen, en de nodige tools en handvatten ontwikkelen voor opleidingen en bedrijven welke helpen om de professionele identiteit van engineers te stimuleren, te ondersteunen of verder te ontwikkelen.

Meer weten?

In het project hebben we nog meer opgeleverd, zoals een publicatie over de profielen van engineers in bedrijven, de ervaringen van alumni over het leven en werken in de techniek, en natuurlijk (een demo van) het Carrière Kompas zelf. Bekijk dit en meer op de projectpagina van dit onderzoek.

Gerelateerde artikelen


Dr. M.D. (Maaike) Endedijk

Dr. M.D. (Maaike) Endedijk

Universitair Hoofddocent Universiteit Twente

053 4893608

Dr. N. (Natascha) van Hattum

Dr. N. (Natascha) van Hattum

Docent / Onderzoeker Saxion

06 10440630

R.A. (Randy) Möwes MSc

R.A. (Randy) Möwes MSc

Onderzoeker Universiteit Twente

053 4893116

Dr. R. (Ruth) van Veelen

Dr. R. (Ruth) van Veelen

Post Doc Universiteit Utrecht

030 2539184