Studenten in gesprek met technische bedrijven en docenten bij HP Valves

Studenten in gesprek met technische bedrijven en docenten bij HP Valves

 

23-05-2017

Hoe zien technische studenten en werkgevers het bedrijf van de toekomst? Welke skills hebben studenten nodig om binnen een technisch bedrijf te kunnen functioneren? En wat vraagt dit van technische opleidingen?  In het hypermoderne HP Valves in Hengelo werd over deze vragen flink gediscussieerd door een enthousiaste groep van studenten technische bedrijfskunde, werkgevers en docenten.

Dialoogsessies

Vanuit het onderzoeksproject ‘Aansluiting Gezocht’ worden onder leiding van Marita Alons en Menno Vos meerdere dialoogsessies georganiseerd tussen werkgevers, studenten en docenten. Het doel is om een dialoogsessiemethodiek te ontwikkelen die ook door anderen ingezet kunnen worden om de aansluiting tussen (regulier) techniekonderwijs en de arbeidsmarkt te verbeteren.

Perfecte locatie

Als ze ergens het vak van ‘lean’ verstaan is het midden op het High Tech Systems Park in Hengelo. Wanneer we met de groep door de gloednieuwe productiehal lopen van HP Valves overheerst een gevoel van structuur, overzicht en efficiëntie. Dit innovatieve bedrijf ontwerpt en produceert hogedrukafsluiters voor energiecentrales wereldwijd.

Directeur Martin Hinseveld: “Het is een heel dynamische en internationale wereld.”

Stephanie Bekhuis (HR manager) pitcht hoe HP Valves de technicus van de toekomst ziet. Verantwoordelijkheid, ambitieus, leergierig, communicatief sterk en vakkennis zijn begrippen die worden genoemd. Een behoorlijk rijtje. Het bedrijf verwacht dan ook niet dat studenten bij binnenkomst al deze skills in huis hebben. Ze bieden een intensief inwerktraject voor nieuwe medewerkers. Een proactieve houding is wel een must. “Een collega moet zelf initiatief durven nemen en laten zien dat hij/zij ambitie heeft. Dit vragen we op alle niveaus.”, aldus Stephanie. 

Vrijheid en flexibiliteit 

Tijdens de dialoogsessie werd duidelijk dat studenten belang hechten aan flexibiliteit in hun werk. Ze willen graag zelf hun werkuren kunnen bepalen en ook de mogelijkheid hebben thuis te werken: “Tijdens mijn stage mocht ik ’s ochtends tussen 7 en 9 uur beginnen, dit vond ik erg prettig.” Ook is een open cultuur wenselijk. Hiermee doelen studenten op het hebben van vrijheid in het werk. “Ik vind het fijn om mijn eigen ideeën tot ontwikkeling te brengen.” Bedrijven geven aan dat medewerkers daarbij ook kaders nodig hebben,“er moet immers productie worden gedraaid.”

Werkgever: “Heb je een (technische) vraag waar je niet uitkomt? Durf op een collega af te stappen.”

Wat vraagt de werkgever?

Alhoewel studenten en werkgevers elkaar op veel vlakken vinden, zijn er ook verschillen. Een tweetal werkgevers geeft aan dat ze het belangrijk vinden dat studenten in staat zijn op internationaal vlak te kunnen opereren. “Je moet verschillen in culturen kennen en aanvoelen. Met een Aziaat voer je een ander gesprek dan met een Amerikaan.”, aldus een werkgever. Een lakse houding wordt in het bedrijfsleven niet getolereerd. Het zelfstandig kunnen werken en initiatief nemen vormen een belangrijke basis: “Heb je een (technische) vraag waar je niet uitkomt? Durf op een collega af te stappen.”

Docentstages

Ook docenten zijn op deze middag goed vertegenwoordigd. Een TBK-docent geeft aan dat het een mooi streven is om bij elk project dat studenten uitvoeren een bedrijf te betrekken. Op deze manier krijgen studenten een divers beeld van verschillende werkgevers. En niet alleen studenten lopen stage, ook docenten zouden dit moeten doen. Actuele technische kennis en ervaring is voorwaardelijk voor een goede docent, beamen zowel de studenten als docenten.

Specialisatie

Is het interessant wanneer studenten tijdens hun studie een specialisatie kiezen? Jazeker, zeggen de studenten. Wanneer je je specialiseert op het gebied van bijvoorbeeld ICT kan dit je aantrekkelijkheid voor een bedrijf verhogen.

Winst

Te vaak worden er aannames gemaakt over wat bedrijven zouden willen of wat werkvoorkeuren van jongeren zijn. De echte winst zat hem naar mijn idee in de open en eerlijke manier waarop met elkaar over deze thema’s werd gesproken. Laagdrempeligheid en gelijkwaardigheid zijn wat mij betreft de succesfactoren van een dialoogsessie. Dit heeft de middag zeer zeker gebracht!

Ook een dialoogsessie bijwonen?

Neem contact op met Marita Alons (m.f.alons@saxion.nl) voor meer informatie.

Sanne Weusthof

Sanne werkt als onderwijskundige bij TechYourFuture. Ze ondersteunt de onderzoeksprojecten rondom het thema 'Aansluiting onderwijs - arbeidsmarkt'. 

Gerelateerde artikelen


M.F. (Marita) Alons MSc

M.F. (Marita) Alons MSc

Docent / Onderzoeker Saxion

06 51519803

Dr. M. (Menno) Vos

Dr. M. (Menno) Vos

Associate lector

088 4699041