Hannover Messe Challenge: Met 150 scholieren uit Overijssel naar de grootste techbeurs van Europa

Hannover Messe Challenge: Met 150 scholieren uit Overijssel naar de grootste techbeurs van Europa

 

12-05-2017

Ook dit jaar was TechYourFuture betrokken bij de Hannover Messe. Op een vroege maandagochtend in de vakantie staan zo’n 150 scholieren en docenten fris en fruitig voor de bus naar de Hannover Messe. Onze collega Sabien Bouwmeester mag een dag mee naar deze grootste technologiebeurs van Europa en geeft ons een kijkje in haar dag. “We hebben nog geen idee dat we aan het eind van de dag maar liefst 10.000 meter over de beurs hebben gelopen, oftewel gemiddeld 14.000 stappen op de stappenteller”.

Hannover Messe Challenge

De ‘Hannover Messe Challenge’ is een innovatieve wedstrijd waarbij scholieren in teams werken aan een challenge. De challenge begint met een bedrijfsbezoek bij een lokaal bedrijf of waterschap. Hier krijgen de scholieren een opdracht. Een voorbeeld van een opdracht is: Schrijf een advies voor het Waterschap op welke manier er minder geneesmiddelresten in het watersysteem terecht kunnen komen. Vervolgens gaan de teams naar Hannover om een bezoek te brengen aan de Hannover Messe. Daar doen ze volop inspiratie op voor de oplossing van hun opdracht. Een aantal weken later volgt een finalemiddag waarin de winnaars van de Challenge worden beloond met een geldprijs.

Niet alleen technische scholieren

De meeste scholieren in de bus hebben al gekozen voor een meer technische richting (NT/NG-profiel) maar er zijn ook scholieren met een EM profiel bij die zich meer focussen op de economische kant van de challenge. Ook de economieleraar is dus mee. Deelname van de scholieren is vrijwillig. Daartegenover staat een geldprijs en natuurlijk een dag op de grootste technologiebeurs. Veel leerlingen vinden het bezoek aan de beurs de trigger om mee te doen aan de Challenge. De opdracht en het bedrijfsbezoek al interessant, maar zo’n beurs met de nieuwste snufjes is de kers op de taart.

De enorme Messe maakt indruk

Op de beurs gaan de teams hun eigen weg. Met tips van de organisatie weten de leerlingen waar de interessante hallen zijn en waar je alles kunt vinden over bijvoorbeeld duurzame energie, robotica of digital manufacturing. Het vinden van de juiste informatie voor de opdracht was soms een uitdaging, er werd namelijk veel Duits en Engels gepraat!

Grote belangstelling van bedrijven

Bedrijven op de Messe zijn echt geïnteresseerd in de scholieren; ook zij zien het belang in van toekomstige werknemers. Volgens een medewerker van een Duits bedrijf voor waterzuiveringstechnieken zou je zelfs als Nederlander in Duitsland een mooie stageplaats kunnen regelen, er is werk genoeg voor enthousiaste jongeren!

De (demissionair) staatssecretaris

Het hoogtepunt voor mij als onderwijskundige is het gesprek van de scholieren met staatssecretaris Sander Dekker. Hij lijkt goed aan te voelen wat scholieren nodig hebben om een juiste keuze te maken voor hun toekomst. Dekker moedigt leerlingen aan die extra vakken willen volgen, hun eigen bedrijf naast de studie willen runnen of deels vakken op andere niveaus willen volgen. Ze moeten samen met hun school zoeken naar de mogelijkheden. Alles moet kunnen in het middelbare onderwijs, ook al gaat nu soms nog wat stroef.

Maar volgens Dekker zijn er ook voorbeelden van scholen waar het werkt. Op deze scholen wordt flexibel geroosterd, talent wordt gestimuleerd en urennormen niet te strikt genomen. Dekker geeft aan dat de regering blijft zorgen voor ruimte voor de scholen om te veranderen. En als leerlingen vanaf hun kant aangeven welke ruimte zij willen, dan moet er toch iets van terecht komen!

Tenslotte

Onderweg naar huis zie ik leerlingen die leuke gadgets hebben verzameld, maar zijn ze ook echt wijzer geworden? Jazeker! Met de informatie van vandaag hebben de meeste teams voldoende informatie om vol goede moed aan de slag te gaan met de uitwerking van hun challenge. Ik ben benieuwd wat het eind mei oplevert!

Sabien Bouwmeester

Gerelateerde artikelen