Experimenteren met... wc-papier!

Experimenteren met... wc-papier!

Wc-papier, je gebruikt het elke dag wel een paar keer. Plas en poep, je veegt het weg zonder er bij na te denken. Maar wist je dat je er ook heel leuk mee kunt experimenteren? Want hoe krijg je water van het ene naar het andere glas? Wat voor geheime kleuren zitten er in je stiften verborgen? En valt er met het kartonnen wc-rolletje zelf ook nog wat leuks te doen?

Experiment 1

Wat gebeurt er als je een stuk wc-papier in een vol glas water houdt? Wat als je het vervolgens in het lege glas hangt? Lukt het ook met andere vloeistoffen, bijvoorbeeld cola of yoghurtdrank? Maakt het uit of je het lege glas hoog of laag zet?

Uitproberen

Vul het glas met water, hang er een stuk wc-papier in. Vouw het stuk wc papier een keer dubbel (of rol het een beetje op), hang het met het ene uiteinde in het glas water en met het andere in het lege glas. Herhaal het experiment met andere vloeistoffen. Probeer het ook door het tweede glas hoger of lager te zetten (je kunt een extra leeg glas nemen en deze ook met het waterglas verbinden).

Wat zit er achter?

Als je een stuk wc-papier in een glas water houdt, wordt het water door het papier opgezogen. Water plakt niet alleen graag aan zichzelf (cohesie) maar ook aan andere stoffen (adhesie). Het papier bestaat uit piepkleine vezels, omdat ze zo dun zijn, kruipt het water extra goed omhoog (capillaire werking).

Water wil altijd naar het laagste punt stromen. Het water wordt eerst omhoog gezogen door het papier, maar zakt daarna met de hulp van de zwaartekracht omlaag in het tweede glas. Het water blijft naar het tweede glas stromen tot er een evenwicht is bereikt tussen de twee glazen.

Het lukt ook met cola. Maar de drinkyoghurt is te dik, die stroomt nauwelijks door het papier.

Als je het tweede glas lager zet, stroomt het water sneller naar dit glas. Bovendien stroomt het water nu langer door, net zo lang tot het eerste glas helemaal leeg is.

TIP!

Het duurt wel een paar uur voor het effect van het experiment goed duidelijk is. Dus doe de proef al 's ochtends en kijk om de zoveel tijd even hoe het er mee staat.

Experiment 2

Wat gebeurt er als je een wc-papier met gekleurde stippen in een bakje water hangt? Wat valt je op aan de donkerblauwe stip? Wat gebeurt er met de watervaste stip?

Uitproberen

Zet met stift gekleurde stippen op een stuk wc-papier. Doe het voorzichtig; Wc-papier is niet superstevig dus anders scheurt het. Hang het stuk papier in het bakje water. Niet zo diep dat de stippen onder water staan. Let goed op wat er gebeurt!

Wat zit er achter?

Zodra het papier contact maakt met het water, zie je het water omhoog kruipen. Daarbij neemt water piepkleine kleurstofdeeltjes van de gekleurde stippen mee omhoog. De meeste kleuren verwaaieren. Maar de donkerblauwe stip blijkt opgebouwd uit verschillende kleuren, met onder paars en boven blauw. Met de watervaste stip gebeurt niks. De kleurstofdeeltjes van watervaste inkt lossen niet op in water en blijven vast zitten aan het papier.

Meer onderzoek

Is al het wc-papier op, geen nood! Zelfs met het rolletje kun je gave experimenten doen, zoals deze van proefjes.nl. Of wat dacht je hier van? Maak een wc-rol-drol!

Experimenteren met...

Experimenteren met... is een initiatief van Edda Heinsman en TechYourFuture. Bekijk alle experimenten die leerkrachten inspiratie geven om met Wetenschap & Technologie aan de slag te gaan in de les.