W&T in de vakantie: leuke activiteiten voor het PO

W&T in de vakantie: leuke activiteiten voor het PO

Door de corona-maatregelen zijn de meeste vakanties geannuleerd en blijven veel mensen thuis. Een extra uitdaging dus om leuke activiteiten te bedenken die de kinderen thuis of in de buurt kunnen doen. Gelukkig is op internet veel inspiratie te vinden voor leuke doe-activiteiten op het gebied van W&T. TechYourFuture heeft een selectie gemaakt uit dit aanbod voor leerlingen in het basisonderwijs.

1) Experimenteren met... (TechYourFuture)

Op de site van TechYourFuture vind je korte onderzoekjes die je met alledaagse voorwerpen in een paar minuten kunt uitvoeren. Geen complex stappenplan voor ingewikkelde proeven, maar op een laagdrempelige manier aan de slag gaan met wetenschap en techniek.

2) Speeltips van OERR (Natuurmonumenten)

Op avontuur gaan? Dat doe je natuurlijk buiten. Lekker hangen in de wind of stampen in een plas. Leer hoe je dieren helpt of knutsel mooie dingen met vondsten uit de natuur. Maak bijvoorbeeld een vogelhuisje, check of je bloemzaadjes van vorig jaar het nog doen of maak zelf natuurlijke verf. Met de speeltips van OERRR verveel je je nooit meer.

3) Ontdek de wereld om je heen (NEMO)

Ontdek thuis de wereld om je heen met de leuke activiteiten van NEMO. Op deze site staan allerlei uitdagende activiteiten die kinderen gemakkelijk thuis kunnen uitvoeren, zoals: “Bouw een tipi van de krant”, “Maak een superslurper” en “Maak een bruisbal”.

4) Ontwerpen en onderzoeken (Maakkunde)

NEMO biedt ook leuke activiteiten aan in de lesmethode Maakkunde. Op deze site staan leuke doe-activiteiten die gericht zijn op wetenschap en technologie. Kinderen leren dingen te onderzoeken (Onderzoek hoe je je koude drankje koud houdt) of dingen te ontwerpen (Ontwerp een nieuw toetje).

5) Thuis in de ruimte 

Voor leerlingen die helemaal enthousiast worden van de ruimte zijn er op deze site allerlei leuke activiteiten die vinden voor kinderen rondom dit thema. Zo kunnen kinderen hun eigen planetarium maken of een rietjesraket bouwen.

6) Ontdekken met chemie (Centrum JongerenCommunicatie Chemie)

Centrum JongerenCommunicatie Chemie biedt op hun site allerlei proefjes voor kinderen in het basisonderwijs. Per leeftijdscategorie is er een ruim aanbod om kinderen kennis te laten maken met chemie. Alle proefjes, zoals het zelf maken van stoepkrijt of het maken van een bloem met twee verschillende kleuren, kunnen makkelijk thuis worden uitgevoerd met alledaagse materialen.

7) Supersimpele proefjes voor thuis (Heutink)

Ook heel ingewikkelde materie kan kinderen al enorm fascineren. Als ze het maar op een laagdrempelige manier kunnen ontdekken. Daarom heeft Heutink twaalf supersimpele activiteiten over ingewikkelde zaken uitgezocht die je op hun site gratis kunt downloaden. Je kunt ze gewoon thuis doen en hebt er geen speciale spullen voor nodig.

8) Thuis aan de slag (De Museumfabriek)

Thuis aan de slag met opdrachten van De Museumfabriek! Langnekken maken, dromen met draad, vliegtuigjes bouwen en nog meer leuke activiteiten zijn te vinden op hun website. Hier kunnen de kinderen ook een spannende collectiepresentatie zien in de Wunderkammer, waarin ze kennismaken met de wonderen van de wereld. 

9) Wedstrijd Try This & Home

Voor kinderen in de leeftijd van 11 tot 16 jaar organiseren Sterk Techniekonderwijs Twente, Jet-Net & TechNet Twente en Techniekpact Twente samen de wedstrijd Try This @ Home. Kinderen worden uitgedaagd om een kettingreactie te maken en een filmpje hiervan voor 1 mei op te sturen om kans te maken op een technische en muzikale prijs. 

10) Make-It@Home Kits (Tetem)

De Make-It@Home kits bieden kinderen de mogelijkheid om, tegen een kleine vergoeding, aan de slag te gaan met interessante opdrachten zoals het experimenteren met zonne-energie. Op de site zijn workshop pakketjes te bestellen, waar de materialen samen met een beschrijving van de opdracht in zit. De kosten bedragen tussen de € 3,- en € 5,- per kit.

Terug naar Helpdesk