Bèta Burgerschap: samenwerken aan oplossingen voor vraagstukken

Bèta Burgerschap: samenwerken aan oplossingen voor vraagstukken

De complexiteit van maatschappelijke vraagstukken groeit. Denk aan energietransitie en watertekorten. Je kunt voor dit soort uitdagingen geen echte oplossingen bedenken zonder bètakennis: kennis van wetenschap en technologie. Jory Tolkamp is onderzoeker bij het Lectoraat Vernieuwingsonderwijs van Hogeschool Saxion:

“Bèta Burgerschap leert leerlingen groepsgewijs beslissingen te nemen over oplossingen voor maatschappelijk-technologische vraagstukken. Het gaat om het ontwikkelen van de juiste kennis, maar ook vaardigheden en houdingen. Zoals luisteren naar elkaar, je verdiepen in een ander standpunt en ook: leren samenwerken.”

De aanpak Bèta Burgerschap is ontwikkeld in 2015 in het project ‘Samenwerken aan Bèta Burgerschap’ met als doel leeractiviteiten rondom maatschappelijk-technologische vraagstukken te ontwikkelen. In 2018 is een vervolgproject gestart om het professionaliseringstraject voor leerkrachten te verduurzamen en te evalueren, in samenwerking met Techniekpact Twente. Drie basisscholen, onder andere de Zwaluw in Markelo, deden mee met dit project ‘Leeractiviteiten omtrent Energietransitie’, onder leiding van Jory Tolkamp.

In het impactinterview met de bij dit project betrokken personen wordt de aanpak van Bèta Burgerschap verduidelijkt

Meer lezen?

Op de projectpagina's van Samenwerken aan Bèta Burgerschap en Leeractiviteiten ontwikkelen omtrent Energietransitie staat meer informatie over de achtergronden en de aanpak.