TechYourFuture ambassadeur: Felicia Elskamp

TechYourFuture ambassadeur: Felicia Elskamp

“De leerlingen zijn altijd heel blij als ik er ben!”

Leeftijd: 21
Opleiding: Bachelor Creative Technology (Universiteit Twente), Master Educational Science and Technology (Universiteit Twente)
Huidige baan: Student

Felicia is onlangs gestart met haar master studie onderwijskunde aan de Universiteit Twente (UT) in Enschede. Eveneens aan de UT rondde zij eerder de bachelor studie Creative Technology af: “Mijn bachelor was vrij technisch van aard. Tijdens mijn afstudeeropdracht heb ik een educatief spel voor basisschoolkinderen ontworpen. Die ervaring was zó leuk dat ik besloot in deze richting door te studeren. Ik raakte gefascineerd hoe je techniek voor kinderen toegankelijk maakt, onder andere via e-learning. Mijn ambassadeurschap voor TechYourFuture past mooi in dat plaatje.”

Al de nodige ervaring

Via mijn nieuwe studie wil ik graag de link leggen tussen techniek en de gebruikers daarvan. Inclusief het concreet met hen in gesprek gaan over de gebruiksvriendelijkheid van techniek. Die insteek in mijn studie vind ik in praktische zin terug in mijn ambassadeurschap voor TechYourFuture.” Inmiddels heeft Felicia drie gastlessen gegeven op basisscholen. Felicia raakte zelf later pas geïnteresseerd in techniek: “Ik kreeg er thuis meer van mee dan dat het mij op school is aangereikt. Des te leuker is het dat ik nu jonge kinderen kan inspireren.”

“Ik kan altijd iets toevoegen aan wat de leerlingen al weten”

 Enorm stimulerend

Ambassadeur zijn voor techniek richting jonge kinderen is Felicia op het lijf geschreven: “Ze zijn altijd heel blij als ik er ben! Dat stimuleert enorm. Ook merk ik een groot verschil tussen wat ik hen kan vertellen en wat hun leerkrachten kunnen uitleggen over techniek. Hun leerkrachten hebben doorgaans heel weinig ervaring met techniek en kennen niet alle mogelijkheden. Alles wat de leerkrachten weten, weten de kinderen eigenlijk ook al. Door mijn ervaringen tijdens de bachelor kan ik daar iets aan toevoegen, bijvoorbeeld als ik vertel over robots of coole technologieën waarvan zij het bestaan op dat moment niet kenden.

Aansluiting zoeken met belevingswereld

Uiteraard houdt Felicia rekening met de leeftijden van de kinderen: “Aan groep 7 en 8 moet je technologie nu eenmaal anders uitleggen dan aan groep 2 en 3. Tegelijkertijd verbaas ik mij erover hoeveel ze eigenlijk al weten van techniek. Ze vinden het superinteressant, merk ik, en ze gaan heel makkelijk mee in de presentatie die ik geef. Om deze aantrekkelijk te maken voor mijn jonge doelgroep gebruik ik daar veel filmpjes en afbeeldingen bij. Wat ook goed werkt, is vragen stellen aan kinderen en aan de hand daarvan mijn verhaal op te bouwen en te vertellen. Door die aanpak kom je ook al sneller op hun niveau en is de aansluiting met hun belevingswereld nog beter.”

Insteek op 7 werelden van techniek

Felicia is vrij om haar gastlessen naar eigen idee in te vullen, maar heeft wel veel steun aan het gebruik van het concept ‘de 7 werelden van techniek’ van TechniekTalent.nu: “Die werelden bespreken we in ieder geval, aangevuld met elementen die ik zelf graag inbreng, een mooie mix. Loop ik ergens tegenaan en heb ik vragen? Dan staat TechYourFuture altijd voor mij klaar om daar samen iets op te verzinnen.”

Gastles van Felicia

Wil je je leerlingen ook laten inspireren door het verhaal van Felicia? Ze komt graag bij je in de klas voor een gastles. Ook kunnen we een bedrijfsbezoek met bijbehorende uitdagende opdrachten voor je organiseren. Voor meer informatie neem contact op met Marit Benes: m.benes@saxion.nl.

Ambassadeur worden?

Ben jij een young professional en wil jij jongeren enthousiasmeren voor de wereld van de techniek? TechYourFuture zoekt enthousiaste ambassadeurs. Voor meer informatie neem contact op met Marit Benes: m.benes@saxion.nl.