Blog: Experience Your Future Day

Blog: Experience Your Future Day

12-06-2018

    Op woensdag 6 juni namen studenten psychologie een kijkje in de keuken van TechYourFuture . Dit was onderdeel van de ‘Experience Your Future’ dagen van de Universiteit Twente, zodat studenten zich een beeld kunnen vormen van hun (toekomstige) werkveld. Hierdoor kunnen studenten een betere keuze maken voor hun masteropleiding en baan. Noortje Brummelhuis stelde, samen met Marie Louise ter Horst, deze dag samen en doet verslag.  

Let’s get started . . .

Ze hebben zich niet laten weerhouden door de hitte, deze fanatieke groep studenten. De meeste van hen zitten in het eind van hun bachelor psychologie en denken na of de master Learning Sciences wellicht bij hun past. Een enkeling is net afgestudeerd en wil zich via deze weg oriënteren op de arbeidsmarkt. Om studenten eerst een overzicht te geven van het werk als onderwijskundige geven we eerst een kort overzicht van het expertisecentrum, doelstellingen en voorbeelden van projecten.

 De bèta mindset

Het onderzoeksproject Bèta Mindset werd gekozen om studenten een blik te geven op de stappen die gezet worden binnen een project. Binnen dit project is onderzocht welke intra-persoonlijke factoren van invloed zijn op het bèta-keuzeproces en hoe we deze positief kunnen beïnvloeden.  Een casus die aansloot bij deze vraagstukken, gaf ze de mogelijkheid te ervaren hoe het is om als onderwijskundige te werken. Het woord ‘experience’ zit immers niet voor niets in de benaming van deze dag! Wat doet het met je als je vanuit een growth of fixed mindset denkt? En wat doet het met je als je op deze manier benaderd wordt? In een korte interactieve oefening  bleek al gauw dat benaderd worden vanuit een fixed mindset wel degelijk zijn effecten heeft:

“Toen ik de begon aan de getallenreeks dacht ik wel, pff . . . dat wordt moeilijk” - student

Om studenten actief te laten nadenken over de uitdagingen waar we als onderwijskundige tegen aanliepen bij dit project, stelden we de volgende vraag centraal: ‘Hoe beïnvloed je de bèta mindset van kinderen tussen de 4 en 12 jaar op een effectieve manier?’ Terwijl groepjes hun ideeën voor een goede interventie ter discussie stelden, kwamen ze erachter dat bij een succesvolle interventie meer komt kijken dan een gefundeerde theorie. Namelijk: Hoe groot wil je dat het bereik van je interventie wordt? Wat voor prijskaartje hangt hieraan? En hoe zorg je dat de interventie ook duurzaam is?

De meeste studenten kozen er vol overtuiging voor om hun interventie te richten op de leerkrachten in het primair onderwijs.

“Als een leerkracht op emotioneel gebied dicht bij een leerling staat, zal de leerling eerder beïnvloed worden door zijn houding” - student

Ook de rol van de schoolleider kwam aan bod. Wat is en kan zijn rol zijn binnen dit geheel? Dit leverde geen pasklare antwoorden op, maar wel een discussie over de afhankelijkheid van een schoolleider om een vernieuwing te realiseren.

Teach as you preach!

TechYourFuture ontwikkelde in de afgelopen tijd diverse aanbevelingen en tools voor effectieve bedrijfsbezoeken. Nu konden we volgens onze eigen methodiek deze dag samenstellen. Zo gaven we een overzicht van onze werkweek, lieten we studenten ervaren hoe het is om als onderwijskundige te werken, gingen studenten in gesprek met medewerkers en lieten we zien welke stappen er in dit expertisecentrum gezet worden voordat een theorie in de praktijk zichtbaar wordt.

TechYourFuture - their future?

Terwijl op de Universiteit een nieuwe generatie klaar wordt gestoomd voor het werkveld, hebben deze studenten alvast een blik kunnen werpen op de toekomst. En dan blijkt dat ook deze studenten geïnteresseerd zijn in de maatschappelijke vraagstukken waar TechYourFuture zich mee bezig houdt. Of TechYourFuture ook hun toekomst zal worden . . . de tijd zal het uitwijzen. 

Marie Louise ter Horst werkt als onderwijskundige bij TechYourFuture en Noortje Brummelhuis werkt als onderwijskundig stagiair bij TechYourFuture.

Gerelateerde artikelen

Er konden geen resultaten worden gevonden voor deze zoekopdracht